Knoflook in de supermarkt kan gedroogd zijn, maar thuis alsnog uitlopen. Hoe blijft de knoflook gedroogd totdat deze in de supermarkt ligt? Producenten hebben hiervoor een oplossing bedacht: knoflook wordt in een slaaptoestand gebracht. Keuringsdienst van waarde onderzoekt hoe dit werkt.

Gedroogde versus verse knoflook

Gedroogde knoflook bevat vaak conserveringsmiddelen om de houdbaarheid te verlengen. Deze knoflook komt meestal van ver, zoals uit China, de grootste knoflookexporteur ter wereld. Afhankelijk van het weer en de oogst zijn ook landen als Argentinië, Frankrijk en Spanje in opkomst.

Verse knoflook, daarentegen, komt vaak van dichterbij, bijvoorbeeld uit de Hollandse klei. Verse knoflook heeft een frissere, zachtere smaak dan gedroogde knoflook, vooral in gerechten waarin knoflook rauw wordt verwerkt, zoals salades. De verse teentjes zijn ook groter en sappiger dan die van gedroogde knoflook.

Nederlanders halen neus op voor verse knoflook

Hoewel knoflook verbouwen in Nederland geen lange geschiedenis kent, is het klimaat er wel geschikt voor. Toch halen de meeste Nederlanders hun knoflook niet uit Nederland. 

Ongeveer 98% van de in Nederland geteelde knoflook wordt geëxporteerd naar andere landen zoals Duitsland, België en Scandinavische landen, waar men verse knoflook meer weet te waarderen. De Nederlanders zelf kiezen vaker voor gedroogde knoflook uit verre landen.

Knoflook kan twee jaar goed blijven

Het probleem met gedroogde knoflook is dat het snel begint uit te lopen als je het thuis bewaart. In China hebben ze hiervoor een oplossing: na de oogst ondergaat de knoflook een 'slaapperiode' van drie maanden bij een temperatuur van 2 à 3 graden Celsius. 

Volgens een Chinese knoflookhandelaar kan je door de knoflook drie maanden te koelen, de knoflook 1,5 jaar bewaren. Anderhalf jaar later wordt de knoflook naar Nederland geëxporteerd. Hierdoor blijft de knoflook zo’n twee jaar goed.

Invloed op de smaak

In de Nederlandse supermarkt kan je daarom knoflook vinden die er al twee jaar ligt. Deze methode zorgt ervoor dat de knoflook niet bederft, maar het heeft wel invloed op de smaak. Gedroogde knoflook is vaak scherper van smaak, zwaarder verteerbaar en heeft een heftigere geur.

Verse of slaperige knoflook

Kortom, Nederland staat bol van de verse knoflook. Toch kiest de gemiddelde Nederlander vaak voor een gedroogd teentje uit de andere kant van de wereld. Deze teentjes kunnen na een slordige twee jaar wakker worden bij jou in de keuken.