Bonen uit blik zijn voedzaam, multi-inzetbaar en hartstikke voordelig. Daarmee is het een fantastisch ingrediënt voor een hele hoop gezonde gerechten. Kijk verder voor een paar heerlijke ideeën!

Lang houdbaar en zeer voedzaam

In Kook van jou bereidt Yvon Jaspers samen met iemand die hulp krijgt van de Voedselbank een maaltijd voor een persoon die hij of zij wilt bedanken. Bonen uit blik zitten regelmatig in een pakket van de Voedselbank. En dat is fijn, want bonen kun je lang in je voorraadkast bewaren en zijn een hartstikke voedzame basis van een maaltijd. Op zoek naar meer inspiratie? Bereid dan eens bonen op vier verrassende manieren.

Tip 1: puree

Ben je fan van aardappelpuree? Denk dan ook eens aan een bonenpuree! Door een blik witte bonen te pureren met wat melk en boter, creëer je een romige puree. Natuurlijk kun je ook aardappels en bonen combineren in een puree. Lekker bij een stoofpotje of als klassieke AVG. Check hier een heerlijk recept voor. Let op: wel even naar onderen scrollen.

Bloemkoolpuree feestdagen

Tip 2: hummus

Wil je een borrelhapje op tafel zetten, maar besteed je daar liever niet teveel geld aan? Pak dan een blik bonen uit de kast en maak hier je hummus mee. Officieel wordt hummus gemaakt met kikkererwten, maar dat kan natuurlijk ook met cannellinibonen, witte bonen, bruine bonen; wat jij maar in huis hebt. Mix het met een beetje tahin, citroensap, olie, zout en peper en je hebt een gezonde en voordelige dip.

bonen uit blik recepten hummus

Tip 3: op een broodje

Bonen op brood? Jazeker! Voor dit recept bakt BinnensteBuiten chef Sharon de Miranda vegetarisch gehakt, waar ze kidneybonen, tomaat en bleekselderij aan toevoegt. Beetje kaas eroverheen raspen en heel even in de oven voor een extra knapperig effect. Heerlijk!

bonen uit blik recepten stokbrood vegagehakt

Tip 4: brownies

Ook zoete gerechten kun je met bonen uit blik maken! Door in brownies het meel te vervangen door zwarte bonen, is het ook nog eens een keer glutenvrij. De belangrijkste andere ingrediënten zijn eieren, bakpoeder, honing (mag ook suiker zijn) en cacao. Heb je nog wat nootjes of gedroogd fruit liggen? Gebruik die er dan ook lekker in. Smakelijk!

bonen uit blik recepten brownies

Meer Kook van jou

Kook van jou is iedere zaterdag te zien om 19.05 uur op NPO 1 en op NPO Start. Bekijk alle recepten en verhalen hier.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

Sharon aan het koken in kerstsferen