Voor dit vegan bananenijs heb je in de basis maar één ingrediënt nodig: banaan! Binnen no time maak je zelf overheerlijk ijs, maar dan gezonder én plantaardig.  

Bananenijs maken doe je zo: pel een paar – bij voorkeur rijpe - bananen. Snijd de bananen in stukjes en vries dit minstens 6 uur in. Vermaal de bevroren banaan vervolgens in een blender of keukenmachine. Wanneer je het vermaalt zie je in eerste instantie vooral kleine stukjes, maar uiteindelijk veranderen de bevroren stukjes banaan in een romige ijssubstantie.  

Hoewel dit bananenijs al heerlijk is op zichzelf, zijn er genoeg varianten mee te verzinnen. Wij zetten er vijf op een rijtje.  

1. Vegan bananenijs met watermeloen en munt  

 De combinatie van watermeloen en munt is in principe altijd een goed idee. Voor deze variant vries je naast de gepelde banaan, ook stukjes watermeloen in. Denk eraan dat je de watermeloen invriest zonder pitjes. Neem vervolgens verse blaadjes munt naar smaak en vermaal dit samen met het ingevroren fruit tot een glad en romig geheel.   

2. Vegan bananenijs met sinaasappelsap (en plantaardige yoghurt)  

Vermaal de bevroren banaan in de blender of keukenmachine en voeg sinaasappelsap naar smaak toe. Dit kan verse sinaasappelsap zijn of uit pak. Zo, nu heb je al een heerlijk fris sorbetijs. Hou je van iets romiger ijs? Voeg dan nog een scheut plantaardige yoghurt toe om het geheel nog romiger te maken.  

3. Vegan bananenijs met chocolade en pecannoten  

Chocolade ijs mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Neem een handje pecannoten en vermaal het tot kleine stukjes in een keukenmachine. Haal de pecannoten uit de keukenmachine en vermaal nu de bevroren banaan tot een romig geheel. Voeg naar smaak cacaopoeder en de helft van de gemalen pecannoten toe. Meng alles in de keukenmachine. Gebruik de overgebleven gemalen pecannoten als garnering.  

4. Vegan bananenijs met bosvruchten en kokos  

Voor deze variant van vegan bananenijs vries je bosvruchten naar keuze in, óf gebruik je bevroren fruit uit de supermarkt. Gooi de bevroren banaan en bosvruchten samen met een grote lepel kokosschaafsel in de blender en je hebt het ultieme zomerijs. 

5. Vegan bananenijs met pindakaas en zeezout  

Simpeler dan dit wordt het niet. Vermaal de bevroren banaan samen met een flinke lepel pindakaas en zeezout naar smaak in een keukenmachine. Voor je het weet ontstaat er (machtig maar) heerlijk ijs!  

Meer met banaan

Meer weten over het eten van de toekomst?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

snackspert hamburger restaurant van de toekomst