Anita Witzier is de eerste verslaggever die twee edities van The Passion voor haar rekening neemt. Wat verwacht ze van haar eerste editie mét publiek? En we spreken haar over hoe het thema ‘Leun op mij', in de huidige tijd van polarisatie, relevant blijft.
The Passion zonder publiek
De afgelopen jaren was de vraag naar verbinding heel groot, maar door de strenge COVID-beperkingen en een avondklok was het niet mogelijk om haar eerste editie, die in Roermond, met publiek te organiseren. Dat was voor Anita best spannend, omdat bij de processie juist die verbinding zo belangrijk is. ‘Het was een tijd waarin iedereen naar verbinding zocht, terwijl het eigenlijk niet zo goed kon omdat je niet bij elkaar mocht zijn. Toch was het een hele bijzondere ervaring en dat zal dit jaar, met publiek, niet anders zijn’.
Verslaggeven van de processie
Het verslaggeven van de processie is een dankbare rol, maar ook een rol die niet zonder uitdagingen komt. ‘De grootste uitdaging hierbij is om de verhalen die de mensen vertellen tot hun recht te laten komen. Het is live en je krijgt altijd minder tijd dan je is toegezegd, dus het is de uitdaging om dat binnen die beperkte tijd te doen. Het is belangrijk dat mensen zich gehoord voelen en dat anderen zich in hun verhaal kunnen herkennen’, vertelt Anita.
Universeel thema
We staan meer stil bij wat ons verdeelt dan wat ons verbindt. En dat terwijl de behoefte aan samen zijn juist zo groot is. Met het thema Leun op mij gaan we op zoek naar die verbinding. Anita: ‘Het is belangrijk om naar elkaar te luisteren en elkaar weer op te zoeken, vooral in een tijd van polarisatie. Het thema is relevant in een tijd waarin we elkaar meer nodig hebben dan ooit. Door naar elkaar te luisteren en elkaar op te zoeken, kunnen we samen verder komen.’