In de serie Vlees smakelijk zien we het hele koeienslachtproces: van de slagerij naar het bord. Een koe wordt binnenstebuiten gekeerd voor een aantal biefstukjes. Maar waar belandt de rest van de koe na de slacht? Waar gaan de ogen, oren en uiers heen?
Deels vlees deels …?
Een koe weegt ongeveer 480 kilo. 220 kilo daarvan gebruiken we voor vlees en vleeswaren, zo blijkt uit onderzoek van Blonk Milieu Advies. Wat houd je dan over na de slacht?
Vleesspecialist Gertjan Kiers vertelt: 'Een aantal delen van het dier bestaan niet uit vlees, die delen vallen onder het slachtafval.’ Ogen, oren en uiers dus.
Weggooien dan maar?
Slachtafval wordt zeker niet standaard weggegooid. Volgens de laatste cijfers van het CBS werd er in 2022 maar liefst 16,9 miljard kilo aan dierlijk en plantaardig afval tijdens het productieproces opgenomen voor hergebruik. 1 miljard kilo werd verbrand. Slachtafval maakt hier onderdeel van uit.
Volgens meesterslager Gertjan Kiers zijn er genoeg mogelijkheden voor hergebruik van slachtafval. ‘Het gaat allemaal om de opbrengst,’ legt hij uit. Als je alles van een beest verkoopt, dan is de opbrengst dus optimaal.
Maar kun je ogen, oren en uiers hergebruiken?
Hergebruik, maar hoe?
Wageningen University & Research deed onderzoek naar de bestemming van slachtafval. Zo blijkt dat huisdiervoerfabrikanten er allerlei soorten dierenvoer van kunnen maken.
Volgens Wageningen University & Research verwerken diervoerfabrikanten onder andere koeienuiers in nat hondenvoer. De oren van een koe drogen ze. Het eindproduct: een lekkere snack voor de hond.
In de ogen van een koe zitten echter schadelijke stoffen. Daarom worden de ogen verbrand in plaats van hergebruikt. Sinds de bse-crisis (ook wel bekend als de gekkekoeienziekte) is het verboden om ogen te verwerken in mensen- en diereneten, zo meldt Wageningen University & Research.
Ogen, oren en uiers in frikandellen?
Van slachtafval wordt dus onder andere dierenvoer gemaakt, maar wat zit er dan in frikandellen? Je kan je de vreemdste dingen inbeelden, maar vleesspecialist Gertjan Kiers stelt ons gerust: ‘Er gaan geen ogen of andere vreemde delen in frikandellen, dat is een mythe.’
Frikandellen bestaan namelijk uit separatorvlees. Dit is vlees van verschillende soorten dieren dat met hoge druk van botten afgespoten wordt. Geen ogen, oren en uiers dus.
Koeienogen worden verbrand vanwege schadelijke stoffen, koeienoren worden gedroogd tot hondensnack en koeienuiers worden verwerkt in natvoer voor dieren. Jouw huisdier heeft dus misschien voor lunch koeienuiers op het menu.