Het is lente! Tijd voor een nieuwe start. Wat dacht je van een lente-detox met yoga? Zo begin je uitgerust en fris aan het nieuwe seizoen. Zentijd deelt de favoriete ayurvedische lente-detox van yogadocent Jolijn.

Afvalstoffen afdrijven en ontgiften

Jolijn is niet alleen yogadocent maar ook ayurvedisch therapeut en doet deze detox regelmatig: ‘Deze detox doe ik elke lente, om dieperliggende afvalstoffen af te drijven en te ontgiften. Ayurveda is de oudste gezondheidsleer die er bestaat en heeft een mooie, holistische kijk op gezondheid. Na afloop voel je echt dat er ballast weg is gevallen. Je zenuwstelsel is gekalmeerd, je hebt meer energie, minder behoefte aan snoep en snacks en je raakt ook vaak die extra winterkilo’s kwijt.’ 

Zo doe je de Zentijd lente-detox 

Deze detox is niet ingewikkeld. Voor deze cleanse hebben we een week uitgetrokken, maar je kan er ook een lang weekend voor nemen. De detox bestaat uit drie fases. 

Eerste fase

De eerste twee dagen zijn voorbereidende dagen. In deze fase drink je geen koffie, alcohol of suikerhoudende dranken. Je eet in deze fase ook geen bewerkt voedsel, geen pakjes dus. En je eet vegetarisch of als je wil, veganistisch. 

Tweede fase

Tijdens de tweede fase vervang je gedurende vier dagen al je normale maaltijden door het gerecht kitchari. Dit is een traditioneel Indiaas gerecht dat bekend staat om de reinigende en voedende kwaliteiten. Het is licht verteerbaar, vegetarisch, glutenvrij, voedzaam en het geeft energie. Het recept voor kitchari vind je onderaan dit artikel. Jolijn: 'Dit is een mono-dieet, dus een beetje saai. Maar wel heel gezond, dus je weet waar je het voor doet!'

Derde fase

In de derde en laatste fase ga je weer andere gerechten eten, maar nog steeds onbewerkt en vegetarisch. En zonder koffie, alcohol en suikerhoudende dranken. Dit doe je minimaal één dag. Zo bouw je je detox af en bereid je je weer langzaam voor op je gewone dieet. 

Tips van Jolijn 

Jolijn heeft veel ervaring met deze ayurvedische lenteschoonmaak voor je lichaam en geest. Dit zijn haar tips om je detox-week tot een succes te maken:

Tip 1

Sta vroeg op en neem lekker de tijd voor een rustig ochtendritueel. Masseer je lichaam voor het douchen uitgebreid in met sesamolie (als je het van nature snel koud hebt) of amandelolie (als je het van nature snel warm hebt). 

Tip 2

Schraap iedere ochtend je tong (zachtjes en voorzichtig) met een tongschraper om de bacteriën te verwijderen en poets dan je tanden. Heb je geen tongschraper? Dan kun je het ook met een lepel doen.

Tip 3

Drink iedere ochtend een glas lauwwarm water met een uitgeperste citroen. Dit bevordert de spijsvertering.

Tip4

Probeer tussen je maaltijden door niets te eten. Krijg je toch een niet te stillen trek? Eet dan nog een klein portie kitchari.

Tip 5

Drink door de dag heen kleine slokjes water of kruidenthee. Ga niet ‘overdrinken’, maar hou het bij een kopje thee per uur.

Tip 6

Probeer ’s avonds na het eten niets meer te eten. Volg een ontspannende les avondyoga van Zentijd en kruip lekker vroeg zonder schermen in bed. Hou liever een dagboekje bij voor de emoties en gedachten die bij je opkomen. 

Avondyoga met Jolijn

Tip 7

Doe elke ochtend de vuurademhaling, deze ademoefening wakkert je spijsverteringsvuurtje aan en is goed voor je buikspieren. 

Stook je innerlijke vuur op

Tip 8

Doe veel yogatwists, daarmee prikkel je ook de werking van je spijtsverteringsorganen. In deze yogales richt je al je aandacht op je spijsvertering.

Yoga voor je spijsvertering

Zo maak je Kitchari

Dit heb je nodig:

  • Maximaal vier soorten seizoensgroenten (400 gram).
  • 2 eetlepels ghee (sesam­olie of kokosolie kan ook)
  • 1 theelepel zwart mosterd­zaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1⁄2 theelepel verse gember
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 mespunt asafoetida
  • 125 gram basmatirijst
  • 200 gram gele mungbonen
  • 1 stevige wortel, in plakjes
  • zout en zwarte peper naar smaak
  • 1 half bosje koriander
  • 1 groentebouillonblokje

Zo maak je het

  • Was de groenten, de rijst en de mungbonen.
  • Verhit de ghee op middelhoog vuur en voeg het komijn- en mosterdzaad toe.
  • Blijf roeren tot de zaadjes een beetje gaan ‘knetteren’ en voeg dan dkurkuma, gember, korianderpoeder en asafoetida toe. Bak nog een paar minuten door.
  • Voeg de rijst en mungbonen, 500 ml water en het bouillonblokje toe, breng alles aan de kook en laat nog ongeveer tien minuten sudderen op laag vuur met de deksel op de pan.
  • Voeg de wortel, het zout en de peper toe en laat opnieuw ongeveer tien minuten koken of tot de groenten gaar zijn. Laat de kitchari tot slot vijf minuten doorgaren en serveer met de verse koriander en de seizoensgroenten.

Je maakt de kitchari het liefst iedere dag van de detox opnieuw zodat je elke dag zo vers mogelijk eet en geen restjes hoeft op te warmen.

Zentijd: lente-detox met kitchari

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze inspiratienieuwsbrief!

Zentijd ochtendyoga challenge 2

Lees ook