Je kunt nu ook in een levende doodskist begraven worden

Je zou het misschien niet verwachten, maar zelfs na je dood blijf je vervuilend voor onze planeet. Gelukkig is daar nu een oplossing voor gevonden: de levende doodkist. Hiermee worden alle schadelijke stoffen afgebroken en de grond gezuiverd. Zo wordt de mens geen afval, maar compost.

CO2 uitstoot

Zijn we echt zo vervuilend als we overlijden? 'Ja', zegt Bob Hendrikx in de documentaireserie Ruimteschip Aarde. Hij is biologisch designer, eigenaar Loop Biotech en onderzoekt nieuwe manieren om zonder CO2-uitstoot te sterven. “Als we sterven produceert dat ontzettend veel CO2-uitstoot en materiaaluitputting”, legt hij uit.

Dat zit zo: uit onderzoek van TNO blijkt dat een begrafenis gemiddeld 95 kilo CO2 uitstoot. Bij een crematie is dat ruim 200 kilo. Volgens de biologisch designer is dat hartstikke onnodig, hij stelt dat je na je dood kunt voortleven dankzij schimmels.

Nut van paddenstoelen

'Tijdens mijn onderzoek stelde ik de vraag: wat wil een paddenstoel? Dat klinkt misschien gek maar voordat iets doodgaat, recyclen paddenstoelen het graag tot nieuwe voeding voor de rest van het bos.'

Een goed voorbeeld daarvan is piepschuim, een door de mens gecreëerd product gemaakt van olie. 'Paddenstoelen vinden het fijn om daarop te groeien. Ze eten het piepschuim langzaam op', legt Hendrikx uit.

Cycle of life

Ondanks dat het verwerkingsproces langer duurt, laat onze natuur zien dat het in staat is om een onnatuurlijk product op te ruimen. 'Dat geeft niet alleen een andere kijk op onze afvalverwerking, maar ook op hoe wij als mens na de dood kunnen teruggaan naar de cycle of life', zegt de biologisch designer.

Geniaal idee

Dat we schimmels vaak doodmaken, vindt Hendrikx zonde. 'We vinden onszelf slim als we van levende organismen een bankje maken. Hiermee zeggen we eigenlijk dat we iets dood waardevoller vinden dan levend.' Deze gedachte bracht Hendrikx op het idee om de schimmel op een hele andere manier te gebruiken.

'De levende doodskist zorgt ervoor dat je de aarde niet vervuilt na je dood, maar dat je een toevoeging wordt.'

Zo werkt de levende doodskist

Dankzij het verwerkingsproces van de paddenstoel kwam de onderzoeker met de levende doodskist: een organisch gemaakte kist van het levende wortelnetwerk van paddenstoelen. Binnen slechts 45 dagen word je samen met de kist organisch afgebroken door de natuur. Dat gaat als volgt in z’n werk: het wortelnetwerk van de paddenstoelen wordt actief en gaat langzaam zelf composteren en recyclen.

De schimmels zorgen dat organisch materiaal verwerkt wordt tot mineralen, die vervolgens weer gebruikt worden voor planten, bomen en struiken. Onze voedingsstoffen krijgen op die manier een nieuwe kans op leven. 'Jouw voedingsstoffen gaan in onze toekomstvisie naar een prachtige boom die jij zelf hebt uitgekozen.' Je kiest zelf hoe je wilt doorleven na je dood. Hendrikx: 'De levende doodskist zorgt ervoor dat je de aarde niet vervuilt na je dood, maar dat je een toevoeging wordt.'

Aflevering: Van Nederlandse bodem

Benieuwd naar het hele verhaal van Bob Hendrikx en andere interessante verhalen over de bodem?

In de documentaireserie Ruimteschip Aarde  gaat André Kuipers samen met experts op ontdekkingsreis om de schoonheid & kwetsbaarheid van ons land te laten zien.

Ruimteschip Aarde - Nederlandse bodem

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

Keuringsdienst van Waarde - team