Jaja, we mogen weer bijna… Volop aan de tompouce! Heb jij al bedacht hoe vroeg je op Koningsdag op pad gaat om de lekkerste tompouce te scoren? Ga je voor een verse van de banketbakker of vind je de supermarkt versie ook voldoende genieten? Waarom eten we eigenlijk vooral op Koningsdag een tompouce?

Internationaal gebakje

Eerst het dakje en dan de vulling oppeuzelen. Of gewoon in een keer naar binnen werken, kan jou het ook schelen. Het is overigens niet alleen in Nederland een snack, ook de Italianen (mille foglie), Fransen (millefeuille) en Belgen (boekske of glacéke) doen zich graag tegoed aan de feestelijke patisserie. Zelfs in de VS kan je ze scoren, wie weet krijg je ooit cravings als je daar bent, ze noemen het daar napoleon of a nap.

Waar komt de traditie vandaan?

Het zit zo. Toen Koning Willem-Alexander werd geboren at de familie naast beschuit met blauwe muisjes ook een oranje tompouce. Op zich een goed idee, want beschuit met muisjes is een leuk en lekker, maar toch een beetje een karige versnapering. Met Koningsdag gaat de Nederlandse bevolking in ieder geval los: banketbakkers zien hun omzet vaak verdubbelen ten opzichte van welke andere dag dan ook.

Waar komt de naam tompouce vandaan?

Om het verhaal dan maar compleet te maken; waarom heet een tompouce een tompouce? Er was eens een klein mensje uit Friesland die zijn gebak, ahum, brood verdiende als circusartiest. Deze beste man heette Tom Pouce. Zie jij de link? Nog een leuk en nuttig weetje: het meervoud van tompouce is niet tompoucen, maar tompouces. Klinkt wel deftig, hè?

Oranje tompouces

Op Koningsdag mag een oranje tompouce dus niet ontbreken! Bekijk hier het recept om huisgemaakte tompouces te maken met een speciale touch. 

Ramon's tompouces