Lenteschoonmaak voor je leven: 10 tips voor een opgeruimd bestaan

Het is lente en dus tijd voor een nieuwe lenteschoonmaak. Maar hoe zit het met de rest van de ‘rommel’ in je leven? Organiseer ook eens een lenteschoonmaak voor jezelf. Met deze tien tips begin je fris en krachtig aan het nieuwe seizoen. En dat is ook handig voor de rest van het jaar.

Leer iets nieuws

Een nieuwe hobby is een goeie manier om frisse energie te vinden en ruimte in je hoofd vrij te maken. Het opent je geest en stimuleert je creativiteit. Of het nu een nieuwe taal is of een andere sport, het zorgt voor een nieuwe kijk op het leven en leidt je af van gepieker dat soms zo in de weg kan zitten.

 

Houd een dagboek bij

Denk je dat je geen tijd hebt om elke dag in een dagboek te schrijven? Leg de lat dan iets lager. Je hoeft niet iedere dag een uur te gaan zitten om op te schrijven wat je is overkomen, het kan ook in vijf minuten. Schrijf bijvoorbeeld dagelijks in een paar zinnen op waar je dankbaar voor was die dag. Of beantwoord elke dag de vraag: waar kreeg ik energie van en waarvan juist niet? Maak er een klein ritueel van voor het slapengaan, zo is de kans groter dat het een gewoonte wordt.

 

Oefen met nee zeggen

We zeggen vaak 'ja' tegen anderen omdat we het fijn vinden om erkenning te krijgen en aardig gevonden te worden, maar daarbij vergeten we soms onze eigen grenzen vergeten. Oefenen met het aangeven van je eigen grenzen is essentieel voor je eigen welzijn. Je bent niet ‘slecht’ of ‘onaardig’ als je dat doet, het laat juist zien dat je goed voor jezelf zorgt. Probeer een keer heel bewust 'nee' te zeggen en schrijf op wat dat met je deed. Luchtte het op? Dan zit je op de goede weg.

'Als je ja zegt tegen een ander, zorg er dan voor dat je niet nee zegt tegen jezelf'

Doe vrijwilligerswerk

Het is makkelijk om iedere dag op te gaan in de waan van de dag van werk, boodschappen doen, koken en je to do lijstje afwerken. Maar probeer dat ook eens te doorbreken door iets heel anders te doen: vrijwilligerswerk bijvoorbeeld. Je inzetten voor een goed doel waar je je oprecht betrokken bij voelt helpt niet alleen andere mensen die die hulp nodig hebben, maar ook jezelf. Het biedt een nieuw perspectief, het leert je relativeren en het leidt tot bijzondere nieuwe ontmoetingen.

 

Hou een digitale schoonmaak

Volg je veel verschillende accounts op Facebook, Instagram en Tiktok? Vraag jezelf dan eens of al die accounts je nog steeds brengen wat je nodig hebt. Zoals het opruimen van een keukenlaatje helderheid geeft, geeft het rust om weer orde aan te brengen in de lijst met mensen die je volgt online. Ontvolg de accounts waar je niet blij van wordt of die te veel van je tijd afsnoepen. Behoud de oprechte contacten, zoals je ook in je offline leven zou doen.

 

Laat los waar je geen controle over hebt

Als er iets onverwachts gebeurt waar je je zorgen over maakt of van in paniek raakt, kun je overmand raken door negatieve emoties. Probeer in dat geval de volgende oefening: teken drie kolommen op een vel papier. Schrijf in de eerste kolom alles op wat jij kan doen of veranderen. In de tweede kolom schrijf je op waar je invloed op zou kunnen hebben en in de derde kolom schrijf je op waar je geen controle over hebt. Vervolgens richt je je aandacht op de eerste kolom, dan eventueel op de tweede. De derde laat je helemaal los.

'Relax, niets is onder controle'

Verbeter je timemanagement

Als je vaak het gevoel hebt dat je achter de feiten aanloopt, probeer dan wat meer timemanagement in je leven te brengen. Spreek bijvoorbeeld met je huisgenoten af dat zij bepaalde taken van je overnemen, ook al vind je het moeilijk om te delegeren. Kan het in een paar minuten? Stel het dan niet uit, maar doe het meteen. Hoeft het niet meteen te gebeuren? Plan het dan in op een dag waarop je wel tijd hebt en stel jezelf altijd de vraag: ‘Moet dit echt gebeuren?’ Sommige dingen kunnen best wachten of zichzelf oplossen.

 

Maak een opruimplan

Rommel kan een negatieve invloed hebben op je humeur, maar het is niet altijd even makkelijk om die rommel op te ruimen. Doe het daarom in stappen en maak er een plan van. Bepaal eerst welke plekken in je huis toe zijn aan een opruimsessie en doe niet alles in één keer. Zorg tijdens het opruimen dat je gelijk beslist waar iets heengaat: de prullenbak, de kringloopwinkel of marktplaats. Zo voorkom je dat je het weer teruglegt. Tip: maak een voor/na foto, zodat je van het resultaat kan genieten.

 

Schoon je kledingkast op

Wist je dat mensen veel meer kleding in de kast hebben dan ze werkelijk dragen? Veel mensen bewaren kleren die te klein of te groot zijn voor het geval ze die ooit weer passen, maar in de praktijk blijken we die kleren vaak nooit niet meer te dragen. Geef ze weg aan iemand die ze wel draagt of breng ze naar de tweedehandswinkel. En wacht daarna even met het kopen van nieuwe kleren: door de extra ruimte in je kast zul je nieuwe combinaties ontdekken.

Meer handige levenstips?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief!