Wist je dat Maria de enige vrouw is die in de Koran voorkomt? In de islam geldt zij als de volmaakte vrouw, een rolmodel voor vroomheid en moederschap.
Maria is een universeel symbool voor vrouw-zijn, moederliefde, vreugde en verdriet, troost en bescherming. Niet voor niets steken zoveel mensen, ongeacht hun cultuur of religie, een kaarsje op voor Maria als ze op vakantie een kerk bezoeken. Ook moslims.
Maryam en Isa
In feite komt Maria, onder de naam Maryam, vaker voor in de Koran dan in de Bijbel. Verschillende Koranverzen beschrijven haar als de moeder van de profeet Isa (Jezus), de op een na laatste profeet vóór Mohammed.
Zo vertelt Soera 19 hoe Maryam moet bevallen van haar zoon Isa. Ze heeft vreselijk veel pijn en roept zelfs dat ze maar liever dood was geweest. Op aanraden van God eet ze verse dadels en drinkt ze water, dat geeft verlichting. Daarom roepen moslima’s haar aan tijdens hun bevalling en worden dadels extra veel genuttigd in de periode rond de geboorte van een kind.
Huisje van Maria/Maryam
In Efeze in Turkije staat het huisje waar Maria na de kruisiging van Jezus naartoe zou zijn verhuisd. Dat huisje is een ware bedevaartsplaats, zowel voor christenen als voor moslims. Ze hangen de hekken en muren vol met gebeden en hulpvragen aan Maria en wassen zich met heilig, geneeskrachtig water uit de bron.
Het is geen toeval dat Efeze werd aangewezen als de woonplaats van Maria. Die stad was namelijk al 2000 jaar de stad van de moedergodin Artemis. Met de invoering van het Christendom verdween die cultus maar de behoefte aan een belangrijke moederfiguur bleef bij de bevolking bestaan. Maria voorzag weer in die behoefte. Zo blijkt maar weer dat Maria staat voor universele waarden die van iedereen en alle tijden zijn.