'Zin in morgen' presentator Thomas Cammaert werd als kind gepest

Pesten kan je leven behoorlijk overhoopgooien, sommige mensen houden er zelfs hun leven lang problemen aan over. Zin in morgen-presentator Thomas Cammaert weet er alles van. Hij werd vroeger zelf gepest. Nu geeft hij tips wat je kunt doen als jij of iemand anders wordt gepest.

Hij schold me uit voor homo

"Ik was tien jaar en er kwam een nieuwe jongen op school. Hij had meteen de pik op mij. Al voordat ik het zelf wist, had hij door dat ik anders was. Ik was wat zachter dan andere jongens, maar wist nog niet dat ik gay was. En toen dacht hij, onzeker als hij ongetwijfeld zelf was: die jongen ga ik eens even lekker onzeker maken. Hij noemde me de hele tijd 'Jeanet', dat is in België waar ik woonde het scheldwoord voor homo. Een paar andere jongens uit de klas gingen meedoen, uit angst om zelf gepest te worden. Zo gaat dat vaak."

Ontzettend eenzaam

"Ik voelde me enorm gekwetst en ontzettend eenzaam. Zodra de bel ging voor de pauze, ging ik met het lood in de schoenen de klas uit. Soms bleef ik op het toilet zitten om maar niet gepest te hoeven worden. Ik had wel vriendjes, maar toch voelde ik me constant onveilig Je ben de hele tijd op je hoede, want er kan elk moment weer iets gebeuren. Er iets van zeggen durfde ik niet, dus ging ik mijn gedrag aanpassen om maar niet op te vallen. Stoerder lopen bijvoorbeeld. Maar daar trok hij zich natuurlijk niets van aan. Voor hem was het weer een extra reden om door te gaan met pesten."

 

Huilend in bed

"s 'Avonds lag ik huilend in bed, zoveel pijn voelde ik van het schelden. Maar ik durfde hem er niet op aan te spreken. Ik was nog maar tien jaar, dan is dat bijna niet te doen. Mijn moeder en mijn zus hebben me wel enorm goed opgevangen in die tijd. Mijn zus was echt een soort tijger, die liet het niet over haar kant gaan en sprak hem er op aan op het schoolplein. En we zijn ook een keer gaan praten met de schooldirectie."

Na de zomervakantie

"Ik weet niet waarom, maar na een jaar was hij opeens weg. De zomervakantie was voorbij en ik had totaal geen zin om weer naar school te gaan. Maar toen ik er weer kwam, was hij er niet meer. Het pesten had me een jaar lang pijn en verdriet bezorgd, maar toen stopte het. Hij was echt de aanstichter geweest."

'Pesters voelen een zwakte bij je en dat werkt als een soort benzine voor ze'

Pesten komt overal voor

Helaas is pesten nog steeds een groot probleem. Niet alleen onder kinderen, ook volwassenen pesten en worden gepest. Daarom is Thomas ook een van de ambassadeurs van de stichting Stop pesten nu. Thomas: "Je zou het misschien niet verwachten, maar zelfs in bejaardentehuizen wordt gepest. Voor sommige mensen houdt het dus gewoon nooit op."

"Tegen alle pesters wil ik zeggen: Stop er onmiddellijk mee. Je kan er zoveel schade mee aanrichten, ook bij volwassenen. Wees niet laf en laat anderen met rust. Als je pest heeft het allemaal met je eigen onzekerheid te maken, dus richt je op je eigen issues. Ga desnoods in therapie, maar reageer je onzekerheid niet af op anderen."

 

Spreek je uit

"En tegen alle mensen die worden gepest wil ik zeggen: Durf ertegenin te gaan, trek je grens en kom altijd voor jezelf op, hoe moeilijk het ook is. Pesters voelen een zwakte bij je en dat werkt als een soort benzine voor ze. Dus wees sterk en spreek je uit. En als je dat niet durft, wat heel begrijpelijk is, zoek dan altijd lieve mensen om je heen op die je kunnen je helpen."

'Vergeet nooit: de lieve mensen zijn altijd met meer'

Verspreid de liefde

Tot slot heeft Thomas ook een tip voor mensen die zien dat anderen worden gepest. Die zien het wel gebeuren, maar grijpen niet in uit angst om zelf gepest te worden. Thomas: "Als je het eng vindt om de confrontatie aan te gaan, zoek dan in ieder geval de gepeste persoon op. Sla een arm om hem of haar heen en laat weten: je bent niet alleen. Verspreid de liefde en vergeet nooit: de lieve mensen zijn altijd met meer."