Geen inspiratie voor je volgende maaltijd? Probeer dan iets nieuws! Of eigenlijk: iets ouds. Met deze vergeten groentes zet jij een lekker én gezond gerecht op tafel.

Wat zijn vergeten groentes?

Vergeten groentes zijn groentes die vroeger veel gegeten werden, maar door de tijd heen in de vergetelheid zijn geraakt. Gelukkig zijn ze bezig met een grote comeback , want ze zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Het perfecte ingrediënt dus voor een gevarieerd eetpatroon. 

De vergeten groentes hebben hun opmars ook te danken aan de opkomst van een biologische, duurzame leefstijl. Het kopen van lokale producten, dus bij de plaatselijke boer of groentewinkel, wordt steeds belangrijker. Dus om een vergeten groente voor jouw heerlijke diner te scoren kun je daar terecht. Want daar zijn deze vitaminebommen nooit ‘vergeten’, maar liggen ze nog trouw in de schappen.

Om je op weg te helpen, zetten wij er een aantal voor je op een rijtje.

Zomergroentes

Meiraap, ook wel knolraap genaamd, valt vooral op door de licht paarse kleur. Een rauwe meiraap smaakt naar radijs; een gekookte meiraap smaakt juist een beetje zoet.

Koolrabi is een knol die je zowel rauw als gekookt kan eten. Het kan daarom ook een gezonde snack zijn voor tussendoor om wat reepjes koolrabi met een dipsausje te bereiden.

Van raapstelen eet je de bladeren die geschikt zijn voor veel verschillende bereidingen. Maak er bijvoorbeeld een salade, soep, roerbakschotel of – lekker Nederlands – een stamppot mee. De voorzichtig pittige smaak maakt raapstelen tot een heerlijke zomergroente voor de warmere tijden.

Koolrabi
Meiraap

Wintergroentes

Van pastinaak heb je vast wel eens gehoord. Deze groente is een soort wortel en heeft een zoete smaak die een beetje aan anijs doet denken. Met dit ingrediënt kun je heel veel kanten op: bak de pastinaak op, maak er een lekkere ovenschotel mee of ga voor een soepje.

Zoals de naam al doet vermoeden, groeit de aardpeer ondergronds in tegenstelling tot zijn fruitige naamgenoot. De smaak is enigszins vergelijkbaar met de smaak van artisjok. Ook deze groente is ontzettend veelzijdig: van puree, stoofschotel tot soep.

Schorseneren lijken met schil net takken, maar zodra de schil verwijderd is, doen ze vooral denken aan asperges. Maar dan wel goedkoper. De smaak kent ook lichte overeenkomsten met asperges, maar wordt ook wel eens vergeleken met subtiele tinten van oesters.

Wat smaak en structuur betreft, vertoont rammenas grote overeenkomsten met de radijs, behalve dan dat de rammenas veel groter is. Beide behoren tot dezelfde familie. Deze groente wordt voornamelijk rauw geserveerd.

Koolraap is ook weer een veelzijdig product. Je kan deze groente opbakken, koken, roosteren, wokken, grillen en ook gewoon rauw eten. Je kan koolraap het beste vergelijken met aardappel, hoewel koolraap wel wat zoeter en compacter van structuur is.

Pastinaak
Koolraap

Je eigen vergeten groenten kweken?

In Zin in morgen teelt Sanne Meijer verschillende Groningse, vergeten groentes. Ze vindt het leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken, maar ook om als historica aandacht te hebben voor het verleden van de eigen omgeving. Zo kwam ze bij de vergeten groentes van Groningen uit. Door te leren over de geschiedenis, wordt zij zich bewust van de verhalen die in haar buurt te vertellen zijn.

Bekijk hier deze aflevering

Meer weten over seizoensgroente?

Download dan de Zomergroentekalender!

lentegroente groentekalender lentefruit