Heb je lekker een dagje vrij, komen er meteen allemaal dingen op in je hoofd die nog ‘moeten’. Krijg het dan maar eens stil daarboven. Met deze tips kom je wat meer uit je hoofd.

Tekenen

Yoga en meditatie zijn natuurlijk heel effectief om je hoofd leeg te krijgen, maar als dat voor jou niet werkt, pak dan eens een potlood en een stuk papier en ga tekenen! Tekenen ontspant niet alleen, het is ook goed voor je concentratie.

Laat je lijf spreken

Als je gespannen bent, ben je geneigd daar vooral over na te denken, maar je kan je gevoel ook uiten via beweging. Dat lucht op en geeft een bevrijd gevoel. Lichaamswijsheid noemt danseres Ummi het. Aan Zin in morgen geeft ze tips om je eigen lichaamswijsheid te ontdekken.

Japans bloemschikken

Je kunt natuurlijk gewoon een bosje bloemen in een vaas stoppen, maar met iéts meer aandacht maak je er een kunstwerk van. Bij de bloemschikkunst ikebana draait alles om vertraging, tot jezelf komen én werken in stilte. Met deze lessen krijg je het in de vingers.

Baden in het bos

Zien, horen, ruiken én voelen: tijdens bosbaden word je uitgedaagd al je zintuigen op scherp te zetten. Stippel geen route uit, maar laat je leiden door dat wat je aandacht trekt. Treedt buiten de paden, volg het geluid van wegvliegende vogels of ga gewoon eens ergens liggen. Dan wordt het vanzelf stiller in je hoofd!

Meditatief broodbakken

Werken met je handen is een goeie manier om tot rust te komen. Dus als het drukke, jachtige leven even te veel wordt, kun je ook een keer meditatief gaan broodbakken. Heb je daarna meteen iets lekkers te eten! Lees hier hoe dat werkt.

Kijk naar Zin in morgen

'Ik ben me toch een partij een denker' zegt Thomas Cammaert in Zin in morgen. Samen met Lisette Marije Eisenga gaat hij struinen op het strand en leert hij hoe je je hoofd leeg kan maken. Kijk deze aflevering terug op NPO Start.

Zin in morgen - struinkunst