Al jaren groeit de vraag naar geitenmelk. En geen melk zonder lammetjes, maar er is een probleem met die lammetjes...  

De helft van de geboren lammetjes is een jongetje: het bokje. Deze bokjes zijn niet bij iedereen gewenst, gezien ze geen melk geven. Daarnaast zijn weinig mensen dol op het vlees van de bokjes. De geitenhouder ziet de bokjes vooral als last en kostenpost. De Keuringsdienst kijkt mee met de boer: hoe komt hij van de bokjes af?  

De aflevering is donderdag 16 december te bekijken, bij KRO-NCRV om 20.25 uur op NPO 3. 

Vormen de bokjes écht een probleem? 

Iemand die het helemaal anders doet dan de grote geitenhouders, is Egbert ter Veen. Bij de grote geitenhouders worden ze op zéér jonge leeftijd al geslacht. Bij Egbert is dit niet het geval. Hij laat de pasgeboren geitjes en bokjes drie maanden bij de moeder lopen en melk drinken. Daarna leven Egberts bokjes nog 5 maanden in de vrije natuur, waarna ze vervolgens naar de slacht gaan. Volgens Egbert zou iedereen die geitenkaas eet, ook bokjesvlees moeten eten. “Zuivel gaat altijd hand in hand met vlees. Door het vlees niet te eten, is het dier niets waard. Als je het bokjesvlees eet, dan geef je waarde aan de bok en zo vergroot je zijn kwaliteit van leven.”  

Bekijk hier zijn boerderij

Inspiratie nodig voor een hamburger van bokkenvlees? Chefkok Nel Schellekens vindt namelijk dat het bokjesvlees gered moet worden. In circa 5 minuten bak jij een overheerlijke burger.

Ik ben benieuwd

Zuivel en vlees af en toe laten staan

Bewustwording omtrent voeding is van groot belang voor onze planeet. Door je bijvoorbeeld te beseffen dat zuivel hand in hand gaat met vlees, ontdek jij misschien of je iets kan aanpassen aan jouw voedingspatroon. Want om zoveel vlees en zuivel te eten als we in het westen doen, hebben we 1,7 aardbol nodig. Kies jij zo nu en dan voor meer plantaardige producten, dan heb je ‘maar’ 1 aardbol nodig. Meer hierover? 

Lees dan dit artikel!