Pride viert de vrijheid van de LGBTQAI+ gemeenschap en vraagt aandacht voor hun gelijkheid. We kennen Pride in Nederland vooral van de feestjes en de boottochten door de kanalen van Amsterdam. Maar hoe is Pride eigenlijk ontstaan? 

Pride als protest

Pride is ontstaan uit protest. Dat klinkt misschien heel ver van de kleurrijke en feestelijke Pride die we nu kennen, maar het is waar. Het was een politie-inval in gay bar Stonewall Inn in Christopher Street dat voor velen buurtbewoners de laatste druppel was. Leden van de LGBTQAI+ gemeenschap vochten terug. 

Wat volgt is zes dagen van protesten, die bekend komen te staan als de Stonewall rellen. Er vindt een keerpunt plaats in de LGBTAI+ gemeenschap en de emancipatiebeweging is getransformeerd: Pride is geboren.  

Held in de LGBTAI+ gemeenschap

Een figuur uit de LGBTAI+ gemeenschap die jij moet kennen is Marsha P. Johnson oftwel de Saint of Christopher Street. Als Afro-Amerikaanse transgender vrouw en drag artist, heeft Marsha enorm veel impact gehad op de LGBTQAI+ gemeenschap en hun emancipatiebeweging. Zo richt ze een stichting op voor dakloze mensen van de LGBTQAI+ gemeenschap.

Vier jij dit jaar Pride?
Choices

Hoe vieren wij Pride? 

Ook in Nederland is Pride ontstaan als een protest. Kort na de rellen in New York, vinden er kleine demonstraties plaats rondom Nederland. De eerste Pride Parade vindt plaats op 25 juni 1977 in Amsterdam. Het wordt een jaarlijkse gebeurtenis dat sinds 1979 Roze Zaterdag heet. Lees hieronder meer over het ontstaan van Roze Zaterdag:

Pride 2

De kleurrijke feestdagen op een rijtje

Inmiddels vieren wij Pride door heel Nederland. Extravagante straatfeestjes, boottochten, en veel muziek kenmerkt Pride zoals wij die nu kennen. Tijdens Pride Utrecht en Pride Amsterdam zijn de kanalen gevuld met boten en de straten met feestgangers. 

Maar het is goed om te herinneren dat Pride ooit als een protest is begonnen tegen systemische onderdrukking van de LGBTQAI+ gemeenschap. Het gevecht voor hun rechten is niet gebonden aan een specifieke dag of evenement, maar eerder een levenslange strijd.

Benieuwd naar meer mooie verhalen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief Persoonlijke verhalen!

Alexander Noordijk