Knoflook pellen en snijden is een tijdrovend klusje. Bovendien droogt zo'n bol knoflook uit als je 'm te lang in je keukenkast laat liggen. Met deze handige hack heb je áltijd gesneden knoflook bij de hand, zonder dat je vingers er telkens van gaan stinken!

Knoflook portioneren

Verse knoflook of gedroogde: beide vind je in de supermarkt. Knoflook koop je per bol, maar de meeste recepten vragen om zo'n twee teentjes per keer. Zonde als een deel van je knoflookbol verpietert doordat je er niet op tijd mee hebt gekookt. Bovendien kost het iedere keer ook weer tijd om de teentjes te pellen en te snijden en krijg je er stinkvingers van. Genoeg redenen om hier iets handigs op te verzinnen.

Met onze handige hack heb je niet alleen continu verse knoflook bij de hand, het is ook meteen geportioneerd. Een kind kan de was doen.

Dé tip voor altijd verse knoflook bij de hand

Heb je net een paar bollen knoflook gekocht? Pel en snijd dan alle teentjes knoflook in één keer. 

Pak een diepvrieszak en vul deze helemaal met de knoflook. Maak vervolgens vierkante blokjes van de knoflook met een eetstokje, satéprikker of de botte kant van een mes. Zorg ervoor dat de blokjes ongeveer evenveel inhoud hebben als één of twee teentjes knoflook.

Leg dan de diepvrieszak op een platte schaal minimaal een uur in de vriezer. Je kunt dan de blokjes van elkaar losmaken en in de diepvrieszak tussen je andere producten in de vriezer bewaren. 

vers gesneden knoflook handige hack

Nog een handige bewaartip

De vers gesneden knoflook kun je tijdens het koken direct vanuit de vriezer in de pan doen. Zo heb je als je gaat koken altijd vers gesneden knoflook bij de hand. 

Heb je een ijsblokjesvorm die stof ligt te happen? Ook daarin bewaar je gemakkelijk de knoflook. Schep dan lepeltjes met gesneden knoflook in de vormpjes en maak het af met wat plantaardige olie, zoals zonnebloemolie of olijfolie. De olie zorgt ervoor dat je knoflook beschermd blijft. Zo hoef je als je gaat koken zelfs geen olie meer in de pan te doen. Een all-in-one pakket, dus! 

vers gesneden knoflook handige hack
vers gesneden knoflook handige hack

Verschil met potje knoflookpuree

In iedere supermarkt vind je ook potjes gehakte knoflook, waardoor je ook niet telkens knoflook hoeft te pellen of te snijden. Is het dan niet net zo handig om deze potjes te kopen? 

Naast dat het een stuk voordeliger is om een knoflookbol te kopen in plaats van een potje knoflookpuree, is er ook nog iets anders met die potjes aan de hand. Om ervoor te zorgen dat zo'n potje aan de houdbaarheid van drie maanden voldoet, voegen producenten suiker, zout, olie, conserveermiddelen en voedingszuren toe aan de knoflook. Als je dus precies wilt weten wat je eet, kun je het beste thuis met de handige hack aan de slag.

Lekkere gerechten met knoflook in de hoofdrol

Knoflook speelt vaak een achtergrondrol in een recept. Zonde, want je kunt er ontzettend bijzondere gerechten mee maken! De BinnensteBuiten-chefs laten zien hoe.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

Italiaanse recepten Geneal Harreman pasta