Van alle warme dranken is er geen één zo talloos als thee. Van Earl Grey tot appel-aardbei. Gember-citroen tot karamel-peer. Maar hoe komen al die doodsimpele theeblaadjes aan al die complexe smaken? Keuringsdienst van waarde ontdekt dat je met thee vele trucjes uit kan halen.  

Smaken verschillen

Net als bij wijn hebben het terroir (de grond waarop de plant groeit) en productieproces enorme invloed op de smaak van thee. Zowel groene, witte als zwarte thee worden van dezelfde plant gemaakt. Door het verschil in productieproces smaken deze theesoorten alleen totaal verschillend.

Theesommelier Mariëlla Erkens zegt in de Keuringsdienst van waarde-uitzending: ‘Thee heeft van nature meer mogelijke aroma’s dan wijn. Van wijn wordt vaak gezegd dat het naar appel of citrus smaakt. Datzelfde kun je van nature proeven in bepaalde thee.’

Echte thee of een infusie?

De supermarkt heeft een breed scala aan theesmaken. Maar lang niet al deze zakjes zijn gemaakt van de bladeren van de theeplant. 

Volgens de officiële definitie is iets pas thee als het afkomstig is van de Camellia sinensis-plant. Het theeschap ligt echter vol met allerlei theesoorten die niet van deze theeplant gemaakt zijn. Kamillethee of gemberthee bijvoorbeeld.

Deze theesoorten worden ‘infusies’ genoemd. Als er kruidenthee op de verpakking staat kun je er meestal vanuit gaan dat het geen ‘echte thee’ bevat.

Theezakjes bevatten stof van theeproductie

Als je theezakje echte thee bevat, is deze thee meestal van lagere kwaliteit dan de losse theeblaadjes die je bij een specialist koopt.

Theemengers voor theezakjes gebruiken namelijk het stof of gruis wat overblijft bij de productie van thee. Dit gruis heeft veel minder smaak dan hele theebladeren, maar fabrikanten van de theezakjes beweren dat de consument vooral de andere smaakjes wil proeven. 

Theehandelaar Julian de Rond zegt in de Keuringsdienst van waarde-uitzending: ‘Als je smaakjes thee maakt, dan zou het naar mijns inziens zonde zijn om daar hele dure theeën voor te gebruiken omdat je dan juist die thee wilt proeven.’

Gedroogde stukjes fruit in thee

Om smakeloos theegruis naar fruit te laten smaken, voegen theemengers allerlei gedroogd fruit en aroma’s aan de theemelange toe. Die stukjes fruit zijn echter niet wat de thee hun smaak geven. 

‘De gedroogde stukjes fruit in die theezakjes hebben zelf nauwelijks smaak. Die stukjes fruit zitten er puur in voor de sier. Het is één en al marketing zodat de consument denkt dat de smaak van echt fruit komt,’ legt aroma-expert Henny de Vor in de Keuringsdienst van waarde-uitzending uit. 

Aroma voor fruit en Earl Grey

Theemenger Alexander Nobels zegt in de Keuringsdienst van waarde-uitzending: ‘Enkel het toevoegen van gedroogd fruit is niet voldoende om een echte volle aardbeismaak in je thee te krijgen. Je hebt toch altijd nog een klein beetje aroma nodig.’ 

Er worden aroma’s aan thee met fruitige smaken toegevoegd zoals sinaasappel of perzik. Maar zelfs Earl Grey en muntthee uit de supermarkt bevatten vaak een flinke dosis aroma’s. 

Hoe herken je zo’n aroma?

Theemenger Alexander Nobels legt uit: ‘Het aroma zit vaak in kleine korreltjes in je theezakje. ‘Zodra het in contact komt met heet water, lossen deze korreltjes op, en geven ze smaak af.’ 

Deze aroma’s kunnen op basis van chemische stoffen gemaakt zijn, maar je thee kan ook natuurlijk vruchtenaroma bevatten. Staat er ‘natuurlijk aardbei-aroma'? Dan moet het aroma voor 95 procent afkomstig zijn van aardbei.

Volgens aroma-expert Henny de Vor is het echter niet de aardbei in natuurlijk aardbei-aroma die voor de smaak zorgt. ‘Die vijf procent die niet van aardbei afkomstig is,geeft juist alle smaak aan het product’ aldus de Vor. 

Ook interessant

Gezonde keuze of limonade in een zakje?

Veel mensen denken dat ze een gezonde keuze maken met een kopje (fruitige) thee, maar je drinkt eigenlijk aroma’s als je dit soort theezakjes koopt. Doordat de thee in de zakjes van lage kwaliteit is, is het meer een hete drank met limonadesmaak geworden. 

Meer van Keuringsdienst van waarde weten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Olijfolie