Van minikomkommers tot babybietjes. Bijna alle groenten in de supermarkt zijn ook in kleine variant verkrijgbaar. Maar minigroentes kosten wel vaak meer dan de 'grote' versie. Waarom is dat zo?

Minder product voor een hoger prijsje

Minder bietjes, voor meer geld. Dat is toch gek? Tegenwoordig zien we veel minigroentes in de supermarkt liggen als ‘snack’. Voor een duurder prijsje dan grote groente. Normale bieten kosten 2,38 per kilo en kleine bieten kosten 4,36 per kilo. Waar betaal je dan voor? Ersin Kiris vraagt het aan groenteveredelaar Guusje Bonnema: 'Ik denk dat je betaalt voor iets wat er goed uitziet, goed smaakt, gemakkelijk is. Ik weet niet of de teler er noodzakelijk meer aan verdient.' 

‘Ik denk dat je betaalt voor iets wat er goed uitziet, goed smaakt en gemakkelijk is'

Groenteveredelaar Guusje Bonnema
Koop jij vaak babygroenten?
  1. Ja, heel vaak 0% (0 votes)
  2. Ja, af en toe 50% (2 votes)
  3. Nee, nooit 50% (2 votes)

Kleine bietjes

Hoe toveren we flinke bieten eigenlijk om tot babybietjes? Op het land komen bieten sowieso in allerlei verschillende maten tevoorschijn bij het oogsten. Sommige zijn klein, andere zijn groot. Bij andere soorten groentes wordt er eerder geoogst om ze klein te houden. Of ouderlijnen van verschillende planten worden gekruist. 

Over de grootte van de bietjes zegt Guusje Bonnema: 'Als je de bietjes snel oogst, en bovendien dicht naast elkaar zaait, dan hebben de bietjes geen ruimte om groter te worden.' Ze concludeert dat minibietjes dus waarschijnlijk eerder zijn geoogst en daardoor kleiner zijn. 

Meer weten? Bekijk de aflevering!

Van babybroccoli tot babybiet. Van minikomkommers tot minikrieltjes. Er is een grote vraag naar kleine groente. Maar waarom? 

Babybietjes keuringsdienst van waarde

Lees ook:

Lees verder over eten koken, eten kopen en eten verbouwen

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief!

Yvon Jaspers