Heb je thuis potten appelmoes staan, maar weet je niet waar je het bij moet eten? Wij geven je hier lekkere tips en recepten voor. Zo kun je voordelig aan de slag gaan en de producten in je voorraadkast opmaken!

Appelmoes in de voorraadkast opmaken

In Kook van jou bereidt Yvon Jaspers samen met iemand die hulp krijgt van de Voedselbank een maaltijd voor een persoon die hij of zij wilt bedanken. Naast dat ze koken met producten die ze net hebben meegekregen, zoekt Yvon ook in keukenkastjes naar producten die er misschien al een tijdje staan. Het is natuurlijk zonde om lekkere producten niet te gebruiken, omdat je niet zo'n goed idee hebt hoe.

Zo is een pot appelmoes typisch zo'n product waar je niet vaak aan denkt. Lekker bij de patatjes of een stoofpot, maar wist je dat je er nog veel meer mee kunt? Ruim je kastjes uit en denk eens aan onderstaande tips en recepten waar je appelmoes bij kunt gebruiken.

Tip 1: Appelflappen

Naast stukjes gesneden appel kun je natuurlijk ook bladerdeeg vullen met appelmoes! Mix je appelmoes met wat kaneel en klaar is Kees. Wist je dat Letitia in aflevering 1 van Kook van jou ook appelflappen maakt met haar producten van de Voedselbank?

potten appelmoes opmaken appelflap

Tip 2: Chinese tomatensoep

Wist je dat in de oh zo geliefde Chinese tomatensoep appelmoes zit? Dit geheime ingrediënt zorgt voor die unieke zoete smaak. Weten hoe je dit zelf maakt? Bekijk dan het recept.

gezonde soep recepten chinese tomatensoep

Tip 3: In een bakje havermout of yoghurt

Ben je jouw ontbijtje een beetje zat en wil je het net wat specialer maken? Maak dan eens je bakje havermout af met een paar lepels appelmoes en wat kaneel. Ben je meer fan van yoghurt? Ook hier is het hartstikke lekker bij!

Havermout

Tip 4: Hete bliksem

Ben je ook zo fan van de oud-Hollandse stamppot met aardappelen, uien en appel? Hete bliksem is een heerlijke mix van zoet en zout, waar traditioneel zure appels voor worden gebruikt. Maar je kunt de appels natuurlijk ook gewoon vervangen door een paar schepjes appelmoes! Laat uienringen (rood, wit of sjalot, wat je maar in huis hebt) op een laag vuur lekker lang sudderen, totdat ze gekarameliseerd zijn. Voeg daar gekookte en gestampte aardappelen, een scheut melk en een paar lepels appelmoes aan toe. Even mengen, zout en peper toevoegen en je hebt een heerlijk maaltje.

Stamppot

Meer Kook van jou

Kook van jou is iedere zaterdag te zien om 19.05 uur op NPO 1 en op NPO Start. Bekijk alle recepten en verhalen hier.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

sharon de miranda suriname binnenland