Vruchtensap en vruchtendrank: we drinken het graag bij het ontbijt, als verfrissend tussendoortje of als een snelle manier om onze dagelijkse dosis vitamine C binnen te krijgen. Maar weet je eigenlijk wel wat je drinkt? Want ook al staan ze zij aan zij in de supermarktschappen, hun inhoud is verre van identiek. Wat is het verschil eigenlijk, en welk sapje is gezonder? ​​​​We plukken de sappige vruchten en vinden bitterzoete antwoorden. 

Vruchtensap: het pure spul

Vruchtensap is, zoals de naam al doet vermoeden, een sap dat rechtstreeks uit fruit is geperst. Het is gemaakt van 100% fruit en bevat geen toegevoegde suikers, zoetstoffen of conserveermiddelen. Een glas vruchtensap kan een uitstekende bron van vitaminen en mineralen zijn - zoals vitamine C en kalium.

Maar bij de bereiding van sap gaan al veel voedingsstoffen verloren. Ook bevat sap veel natuurlijke vruchtensuiker (fructose). In sap zit vaak net zoveel suiker als in frisdrank. Als je sap drinkt krijg je dus veel calorieën binnen.

Vruchtendrank: een mix met minder fruit

Aan de andere kant van het sapjesspectrum vind je de vruchtendrank. Dit is een mix van vruchtensap of vruchtenmoes, water en vaak ook toegevoegde suikers of zoetstoffen. Hierdoor bevat vruchtendrank meestal minder fruit dan vruchtensap en kan het meer calorieën en suiker bevatten. Dit maakt vruchtendrank doorgaans minder voedzaam dan vruchtensap.

De hoeveelheid vruchtensap in vruchtendrank varieert per product, maar ligt vaak tussen de 10 en 50%. Op het etiket moet - volgens de Warenwet - het minimale vruchtgehalte in een bepaald percentage vermeld staan. Als er minimaal 4 soorten fruit in het sap aanwezig zijn, dan mag 't multivruchtensap heten.

Als er minimaal 4 soorten fruit in het sap aanwezig zijn, dan mag 't multivruchtensap heten

Vruchteloos advies voor sapjes

Als je het verschil tussen vruchtensap en vruchtendrank wilt begrijpen, kijk dan naar de voedingswaarden op het etiket. Het Voedingscentrum adviseert om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken, waar beide sapjes onder vallen.

Een gezondere optie is het eten van hele vruchten, die naast vitaminen en mineralen ook veel vezels bevatten. Dat zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Door te kauwen op fruit, krijg je eerder een verzadigd gevoel. En krijg je dus minder veel fruit - en suikers - in korte tijd binnen. 

Vind je dit interessant en wil je meer weten over voeding?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief

fruit en groente