Eén flinke regenbui en je hele tuin, stoep of straat staat onder water. Heb jij daar ook last van? Het kan vervelende gevolgen hebben. Gelukkig is er iets aan te doen.

Extreme regenbuien

Bij een extreme regenbui waar in 2 uur 14 centimeter water valt, lopen veel huizen onder. Dat zorgt voor flinke schade. Bij 5 centimeter waterhoogte is de schade te overzien. Maar als de waterhoogte rond je huis naar 30 centimeter stijgt heb je een groot probleem. Volgens de prognoses zou zo’n extreme bui maar eens in de 1000 jaar voorkomen, maar dat was de extreme regenbui in Limburg ook.

Gele laarzen in een ondergelopen straat
Wateroverlast op een terras

Hou jij droge voeten?

Voer je postcode in en kom erachter hoeveel water er na een hevige regenbui mogelijk in jouw straat kan komen te staan. De meetdata en prognoses van de wateroverlast kaart zijn afkomstig van Deltares. 

Postcodetool 12 straten groen hittestress

Dit kun je eraan doen!

Door ervoor te zorgen dat regenwater in de bodem zakt en niet in het riool terecht komt, help je mee wateroverlast te voorkomen. 8 tips:

  • Groen neemt water op, dus: tegels eruit, planten erin! Dat kan in je tuin, maar ook tegen de gevel of in het gebied rondom een boom in de straat.

     
  • Hoe meer groen, hoe beter het water kan wegzakken in de tuin. Vind je het verzorgen van planten te arbeidsintensief? Kies dan voor waterdoorlatende verharding, zoals kiezels of schelpen.

     
  • Leg een wadi aan. Hierin wordt regenwater van je dak en tuin opgevangen.

     
  • Zorg voor hoogteverschil in je tuin. Het water stroomt naar beneden. Het is dus slim om lagergelegen stukken tuin verder van je woning te plaatsen. Zo verklein je de kans dat je huis overstroomt.

     
  • Installeer een regenton. Het riool raakt dan minder snel overbelast én je hebt in drogere periodes gratis water om je planten te besproeien.

     
  • Ook op je balkon kun je water opvangen. Zet planten neer of probeer verticaal te tuinieren.

     
  • Overweeg een groen dak aan te leggen. Regenwater dat op het groen dak terecht komt, wordt langzaam afgegeven, waardoor de druk op het rioolstelsel tijdens hevige regenbuien vermindert.

     
  • Ga voor een heg als erfafscheiding. Het water kan dan beter wegzakken dan wanneer je een houten of stenen erfafscheiding hebt.

Voor sommige van deze maatregelen kun je subsidie krijgen. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft de subsidies voor je op een rijtje gezet. 

Check 't hier!

Bekijk ook:

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

Keuringsdienst van Waarde - team