Vanaf volgend jaar verdwijnen de mobiele telefoons uit de klaslokalen. Het smartphoneverbod moet ervoor zorgen dat leerlingen zich beter kunnen concentreren. Maar niet alleen scholieren zijn in de ban van hun mobiel, we zijn allemaal altijd en overal connected. Tijd om af te kicken dus! Met dit stappenplan organiseer je je eigen digitale detox.

Stap 1: Bepaal je doel

Bepaal voordat je begint eerst duidelijk wat je doel wordt. Wil je bijvoorbeeld een week lang geen sociale media gebruiken of je schermtijd beperken tot een bepaald aantal uur per dag? Of je telefoon na een bepaald tijdstip helemaal niet meer gebruiken? Schrijf het op, zodat je jezelf eraan kunt herinneren.

Stap 2: Niet storen aan

Zet je telefoon op niet storen of maantje, zet de meldingen van je apps uit en geef aan in je contactenlijst wie je wel mogen storen. Je kan ook de apps die je even niet wil gebruiken verwijderen. Zo kom je niet in de verleiding ze alsnog te openen, maar blijf je wel bereikbaar als mensen je nodig hebben. Na je detox kun je ze er weer op zetten.

Stap 3: Informeer je omgeving

Laat je omgeving weten dat je minder bereikbaar bent omdat je even digitaal gaat ontgiften. Zo kunnen ze je helpen het vol te houden en je eventueel helpen om de verleiding van digitale apparaten te weerstaan. Of doe je detox samen met iemand!

Stap 4: Plan alternatieve activiteiten

Maak een plannetje wat je gaat doen als je niet online bent. Dat ene boek dat al maanden op je nachtkastje ligt, die mooie film die nu draait in de bioscoop? Je hebt er nu meer tijd voor. Of ga de natuur in en ga bijvoorbeeld bosbaden.

Stap 5: Maak een oud recept

Door het grote gemak waarmee we online recepten kunnen vinden, zou je bijna die mooie kookboeken vergeten die je hoogstwaarschijnlijk nog hebt. Kies een van de favoriete recepten uit een boek waar je al een tijdje niet meer uit hebt gekookt.

Stap 6: Gebruik een app

Dit klinkt tegenstrijdig, maar het kan heel behulpzaam zijn om een app te installeren die je bij de les houdt. Er zijn verschillende apps die je helpen je schermtijd af te bakenen, maar je kunt ook zelf in de instellingen van je telefoon aangeven hoe vaak je je apps kunt gebruiken of hoe lang je per dag op je scherm mag zitten.

Stap 7: Ban je mobiel uit de slaapkamer

In plaats van ’s avonds nog even (of te lang) op je telefoon te kijken, laat je hem bewust buiten de slaapkamer. En zet je de gewone wekker in plaats van die op je telefoon.

Stap 8: Bekijk de wereld met nieuwe ogen

Elke keer dat je naar je telefoon zou grijpen, doe je dat nu niet en dat kan best onwennig en confronterend zijn. Maar het levert je ook een andere kijk op je omgeving op. Sta je te wachten op de trein? Neem dan met aandacht de mensen in je omgeving op. Heb je even niets te doen thuis? Maak eens een tekening of, ook leuk, schrijf iemand een ouderwetse kaart.

Stap 9: Vakantie zonder mobiel

Ga je op vakantie? Pak het dan wat rigoureuzer aan en laat je telefoon een hele dag in je tent, huisje of hotel liggen. Of zet hem uit en stop hem onderin je tas. En wil je foto’s maken? Neem dan je oude digitale (of analoge!) camera mee.

Stap 10: Mediteer, doe ademoefeningen of dans

Iedere keer als je onrust opmerkt bij jezelf omdat je je telefoon niet kan gebruiken kun je een kleine ademoefening doen. Bijvoorbeeld door met gesloten ogen een korte meditatie te doen of tot 5 te tellen op een inademing en weer tot 5 te tellen op een uitademing. Werkt dat niet voor jou? Zet je favoriete nummer op en dans!