Nominatienieuws vanuit het Nederlands Film Festival. KRO-NCRV is negen keer genomineerd voor de Gouden Kalveren. De uitreiking vindt plaats tijdens het festival dat deze week in Utrecht wordt gehouden. Waaronder de serie De droom van de jeugd en de film Zee van tijd behoren tot de kanshebbers. 

De nominaties 

De negen nominaties zijn in de volgende categorieën: 

  • Beste Dramaserie - De droom van de jeugd
  • Beste Hoofdrol Dramaserie - Ahlaam Teghadouini (Sihame)
  • Beste Bijrol Dramaserie - Gustav Borreman (De droom van de jeugd)
  • Beste lange documentaire - Reis door onze wereld
  • Beste film - Zee van tijd
  • Beste regie - Zee van tijd
  • Beste camera - Zee van tijd
  • Beste Muziek - Zee van tijd
  • Best Sound Design - Zee van tijd

Vrijdag 29 september wordt de winst bekend gemaakt.

De droom van de jeugd 

De dramaserie De droom van de jeugd gaat over een doodgewoon gezin, waarin een ongewoon groot geheim als vergif door de verschillende generaties heen sijpelt. Vanaf de tumultueuze jaren zestig tot aan het heden heeft het leven zich op een grillige en onvoorspelbare manier ontwikkeld. Dit is te zien aan de van oorsprong Brabants katholieke familie Wander.

Iedere generatie kent obstakels en uitdagingen waarvoor gevochten en gestreden wordt, zoals het recht op abortus, geloof, vrouwenemancipatie en racisme. De kijker ziet door de ogen van de karakters historische gebeurtenissen, zoals de studentenrevolutie in Parijs in ’68, de val van de Berlijnse muur en de aanslag op het World Trade Center. Maar bovenal laat De droom van de jeugd zien hoe onlosmakelijk familiebanden zijn.

Sihame

Sihame is een dramaserie over exposing en online shaming. De 18-jarige Sihame is uit op wraak nadat er een seksvideo van haar online is geplaatst. De video verspreidt zich razendsnel op haar school, in de buurt en binnen haar familie. Zowel on- als offline wordt ze aan de schandpaal genageld.

Sihame kan niet meer over straat zonder geïntimideerd en geterroriseerd te worden en de appjes met seksverzoeken, haatcomments en dreigementen blijven binnenstromen. Een normaal leven lijkt voorgoed voorbij. Ze ziet nog maar één uitweg: wraak nemen. Onbevreesd en gewelddadig zet ze de jacht in op de jongens die verantwoordelijk zijn voor het exposen.

Zee van tijd

Een jong stel zeilt met hun zoontje de wereld rond en is zielsgelukkig. Tot het noodlot toeslaat. 40 jaar later ontmoeten de vroegere geliefden elkaar weer in dit aangrijpende drama. Heeft de tijd de wonden geheeld?

Het leven lijkt Lucas en Johanna (Reinout Scholten van Aschat en Sallie Harmsen) toe te lachen: ze zijn jong, knap, stapelverliefd en zeilen onbezorgd de wereld rond met hun zoontje Kai. Maar dan verandert midden op de Atlantische Oceaan de idylle abrupt in een nachtmerrie en raken ze niet alleen hun kind, maar ook elkaar kwijt. Pas na 40 jaar zien Lucas en Johanna (Gijs Scholten van Aschat en Elsie de Brauw) elkaar terug. Een prachtig, op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over liefde en verlies. 

Zee van tijd is bekroond met 10 AWARDS door het Milan International Film Festival. De film is geregisseerd door Theu Boermans. Het scenario is geschreven door Marieke van der Pol. 

Lees ook