Tien jaar geleden werd vlucht MH17 uit de lucht geschoten
Op 17 juli 2024 is het tien jaar geleden dat vlucht MH17, die om 12.30 uur vertrekt van Schiphol richting Kuala Lumpur, boven Oost-Oekraïne uit de lucht wordt geschoten. Alle 298 inzittenden komen om het leven, waaronder 196 Nederlanders. Het is een zonovergoten dag met een gitzwarte rand. In De echo van MH17 blikken nabestaanden terug.
De dag dat MH17 neerstort
De vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrekt op 17 juli 2014 van Amsterdam Schiphol om 12:14 uur. Zo’n drie uur later rond 15:18 uur verdwijnt de lijnvlucht van de radar. Rond 17:00 uur komen de eerste berichten binnen over een neergestort passagiersvliegtuig boven Oekraïens grondgebied.
De hoogte waarop MH17 vloog was veiliggesteld
Tot aan 9750 meter hoogte was het luchtruim boven Oekraïne gesloten. Maar daarboven was het veilig verklaard. Vlucht MH17 vloog op 10.060 meter hoogte.
Waarom vloog het vliegtuig boven een oorlogsgebied?
De vlucht MH17 van Malaysia Airlines was niet de enige passagiersvlucht die over Oost-Oekraïne vloog. Ook KLM en Lufthansa voerden lijnvluchten uit boven het gebied. Waarom de ene luchtvaartmaatschappij dit wel deed en de ander niet, heeft waarschijnlijk te maken met een gebrek aan informatie.
KLM en Air France zijn één bedrijf, maar Air France koos ervoor niet boven Oost-Oekraïne te vliegen, KLM wel. Dit zou te maken hebben met de inlichtingendiensten van Frankrijk, die heel dicht op de algemene luchtvaart zitten. Air France in het bijzonder werd hierdoor beter geïnformeerd over eventuele dreigingen.
Vanaf april 2014 tot aan de ramp op 17 juli 2014 vlogen er wel minder vliegtuigen over het oorlogsgebied. Er was een daling van ongeveer 25 procent.
'De Buk-raket bereikt een hoogte van meer dan 10 kilometer. MH17 vliegt op 10.060 kilometer hoogte'
De raket waardoor MH17 neerstort
Het is een Buk-raket die vlucht MH17 uit de lucht schiet. Een Buk-raket is zo’n 5,5 meter lang en weegt ongeveer 700 kilo. Dit is een zwaarder wapen met een hoger bereik dan andere wapens. Deze raket bereikt een hoogte van meer dan 10 kilometer. MH17 vliegt op 10.060 kilometer hoogte.
De reden dat deze Buk-raket in Oekraïne is? Gevechtsvliegtuigen zijn steeds hoger gaan vliegen. Om in de Russisch-Oekraïense Oorlog nog steeds gevechtsvliegtuigen neer te halen, wordt er door pro-Russische rebellen een Buk-raket naar het oorlogsgebied getransporteerd.
Waar stortte MH17 neer?
Vlucht MH17 stort neer in de Oost-Oekraïense regio Donetsk. Het dorpje vanuit waar de raket werd afgeschoten heet Snizjne. Het vliegtuig komt terecht in velden die vol staan met zonnebloemen. Het totale gebied van alle brokstukken van het toestel beslaat ongeveer 50 vierkante kilometer.
Waar staat het monument voor de MH17 slachtoffers?
Het monument voor de 298 slachtoffers van MH17 staat in Vijfhuizen. Het monument bestaat uit een herinneringsbos met 298 bomen in de vorm van het zwarte herdenkingslint, die na de ramp veel werd gedragen door nabestaanden. Daarnaast staat er een kunstwerk in de vorm van een schotel met alle namen van de omgekomen inzittenden.
Rechtspraak
In 2022 werden drie van de vier verdachten in de strafzaak over MH17 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het gaat om de Russen Igor Girkin en Sergej Doebinski en om Leonid Chartsjenko uit Oekraïne. De veroordeelden zullen niet door Rusland worden uitgeleverd.
Rusland stelt zichzelf niet verantwoordelijk voor het neerhalen van MH17. Zij leggen de verantwoordelijkheid neer bij Oekraïne en vinden dat zij het luchtruim hadden moeten sluiten. Ook geeft Rusland aan dat de afstand tussen burger- en militaire vliegtuigen niet groot genoeg was.
Documentaire en podcast De echo van MH17
Naast de documentaire De echo van MH17 is er ook een bijbehorende vierdelige podcastserie met dezelfde naam, gepresenteerd door journalist Herman van der Zandt.
Herman van der Zandt vertelt hierin ook hoe hij de dag meemaakte ten tijde van de crash. Op 17 juli 2014 deed hij voor het NOS-journaal live verslag van de vliegramp. Verder zijn er persoonlijk betrokken experts en nabestaanden te horen die hun MH17-verhaal vertellen.
De echo van MH17 is vanaf maandag 15 juli in een vierdelige documentaireserie dagelijks te zien bij KRO-NCRV om 22.10 uur op NPO 2.
Vanaf maandag 15 juli is de gelijknamige podcast horen via de bekende podcastkanalen.