De Cudoghams vieren Kerst met de gehele familie. Hoe zorgt de familie uit Een huis vol ervoor dat alle kinderen een leuke tijd aan tafel beleven en wat mag er niet missen aan de toetjes- en gourmettafel? We vragen het aan moeder Cynthia Cudogham. 

Jullie hebben nooit toetjes, behalve met Kerst en Pasen. Dan pakken jullie uit met een toetjesbuffet. Wat staat er dit jaar op het menu? 

Cynthia Cudogham: ‘We eten toetjes van over de hele wereld. De één houdt bijvoorbeeld van crème brûlée, de ander van tiramisu of vers fruit, dus er is van alles wat. Ieder jaar vullen we het buffet aan met een nieuw probeersel. Die zoeken we dan een week van tevoren uit. Het kan ook een klassiek familierecept zijn die we plantaardig maken, zoals een pudding. 

En iedereen helpt wel mee in de keuken. Ik combineer dingetjes kopen met zelf dingetjes maken, zodat ik mezelf niet op het hoogste stresslevel gooi. Dan kan ik zelf ook nog genieten, dat is wel mijn uitgangspunt.’ 

Hoe verloopt het op zo’n Kerstdag? Hebben jullie dan veel plannen? 

‘We beginnen met een kerstbrunch, daar hebben we nooit een starttijd voor. Het is gewoon een beetje wanneer iedereen wakker wordt. Iven dekt de avond van tevoren de tafel al om een beetje in de stemming te komen. Het is altijd heel erg ontspannen en ik vind de brunch ook echt het leukste moment! Kerstavond gaan we laat naar bed. Dan doen we vaak spelletjes, lopen we door de Jordaan, hebben we eters of gaan we zelf ergens eten.’ 

'Iven dekt de kersttafel de avond van tevoren al om in de feeststemming te komen'

Jullie hebben met de kinderen besproken wat er op het menu komt te staan. Kun je een tipje van de sluier oplichten? 

‘Op Tweede Kerstdag gaan we gourmetten. Dat is vaste prik. Wij noemen het eigenlijk koken met de pannetjes. De oudste twee eten wel vlees, dus dan mogen ze aangeven wat voor soort vlees ze willen eten. Maar voor de rest maken we bij het gourmetten allemaal kleine gerechtjes met veel groente en vegaburgertjes. 

Ik snijd ook oesterzwammen met bao buns, die ze dan zelf kunnen vullen. Er komt ook altijd wel een aardappelsalade met yoghurtmayonaise, dille en zilvervliesuitjes. Gelukkig vindt Iven gourmetten steeds leuker, hij vond het de voorgaande jaren verschrikkelijk.’ 

Cynthia Cudogham
Iven en Seven Cudogham

Hoezo vond Iven gourmetten eerst niet leuk? 

‘De kinderen worden nu steeds ouder, waardoor ze steeds meer zelf kunnen. Voorheen waren we alleen maar bezig met: ‘Pas op dat je jezelf niet brandt aan de plaat!’ Dat is omdat ze zo enthousiast zijn, en bij ons mogen ze ook altijd alles zelf. Dus dan laat je het wel los, maar dan zit je toch met 80 ogen rond te kijken of het wel goed gaat. En dat is niet ontspannen met zeven kleine kinderen.

Maar dat wordt steeds minder heftig, dus het gaat wel. En ik merk dat Iven het daardoor leuker vindt. Maar hij heeft liever een voorgerechtje, hoofdgerechtje, dat soort dingen. En dat is ook de standaard op Kerstavond en Eerste Kerstdag.’ 

'Tijdens het gourmetten kijk je met 80 ogen rond of alles wel goed gaat'

Is er een typisch kerstgerecht waar je bij jullie kinderen echt niet mee aan moeten komen?   

‘Ze hebben nog nooit een traditionele kalkoen gegeten. Maar dat komt ook nooit, haha! Verder eten de kinderen echt alles. Vanaf jongs af aan heb ik ze al veel smaken aangeboden, ook in verschillende vormen. Paprika kun je bijvoorbeeld rauw eten, maar ook stoven, grillen, in de blender doen. Dat is een beetje het geheim. Als ze bij mij aankomen met: ‘Dat lust ik niet’, dan zeg ik: ‘Maar heb je het al zo geprobeerd?’ En dan gaat het vaak wel goed.  

Oos en Twiggy zijn de meest picky eaters, zij kijken het zorgvuldigst naar wat ze op hun bord hebben en hoe ze het naar binnen krijgen. Maar het gaat steeds beter.’ 

Hebben jullie met Oud & Nieuw ook bepaalde rituelen of festiviteiten? 

‘Dat vieren we eigenlijk altijd wel samen. Daarna vliegen de groteren uit, die hebben dan nog andere plannen. Tot de dood van mijn vader waren we standaard bij m’n ouders, maar sinds twee jaar is dat wel anders. Het ouderlijk huis van mij is er nu niet meer. We hebben het nu twee keer bij ons thuis gevierd, en dan is mijn zusje er ook bij. En we staan dan gezellig met de buren beneden bij het twaalfuurmoment. 

Meestal gaan we voor twaalf uur nog wel bij vrienden langs, en dan nemen we ook wel wat hapjes mee. We eten dus nooit avondeten, maar de hele avond lang een hapje hier en daar.  

We blijven dan met de kinderen wakker, zodat ze de volgende ochtend lekker lang slapen. Daar hebben we nooit moeilijk over gedaan. En dan lekker ontbijten met oliebollen en appelbeignets!’ 

Ook interessant: