Je wilt koken, maar je hebt eigenlijk geen tijd voor boodschappen. En nu? Er zijn een hoop Italiaanse pasta recepten waarvoor je maar een paar ingrediënten nodig hebt die je waarschijnlijk al in huis hebt. Bovendien zijn deze recepten voordelig, staan ze snel op tafel en smaken ze subliem.

De lekkerste pasta recepten: simpel en lekker

De Italiaanse keuken staat bekend om zijn eenvoudige recepten, die met steengoede ingrediënten zijn bereid. Seizoensgroenten worden gevierd, verse kruiden zijn er in overvloed en extra vergine olijfolie staat aan de basis van je gerecht.

In de zomer zie je veel pasta recepten met tomaat, en in de winter komt er weer meer pompoen voorbij. Zo kook je Italiaans met de groenten die er beschikbaar zijn. Veel pasta recepten zijn dus ook in de basis vegan. Handig, want veel ingrediënten heb je vaak al in huis. Wij delen ze met je.

Pasta pomodoro

Wat heb je nog meer nodig voor een pasta dan goede olijfolie, knoflook, tomaten en basilicum? Eigenlijk niets. Zorg ervoor dat je de saus goed laat inkoken, daar wordt-ie lekker zoet van.

Recept voor 500g pasta: 2 blikken tomatenpulp, 4-6 teentjes knoflook, zout, basilicum en extra vergine olijfolie.

vegan pasta recepten pasta pomodoro

Pasta all'arrabiata

De arrabiata-saus bestaat in de basis uit tomaten, chili en véél knoflook. Die chili is de reden voor de naam van de saus: arrabiata betekent 'boos' in het Italiaans. De ingrediënten laat je op een laag pitje lang sudderen, totdat de saus tegelijkertijd zoet en pittig is. Hierbij is geduld je grootste vriend!

Ingrediënten bij 500g pasta: 2 blikken gepelde tomaten, 6 teentjes knoflook (ja, echt), 2 theelepels chilivlokken, zout, basilicum en extra vergine olijfolie.

vegan pasta recepten pasta all'arrabiata

Pasta aglio olio e peperoncino

Deze pasta is waanzinnig lekker in z'n eenvoud. Je combineert goede extra vergine olijfolie (check hier hoe je goede olijfolie herkent) met knoflook, chili, peterselie en pastawater. Spaghetti is hierbij de beste pastasoort; daar kleven de ingrediënten goed aan. Bak de knoflook en de rode peper, totdat de knoflook goud kleurt. Voeg dan pastawater toe om het bakproces te stoppen en mix de spaghetti en de peterselie erdoorheen.

Ingrediënten voor 500g pasta: 6 tenen knoflook in plakjes, 1 hete rode peper of 2 medium-hete rode pepers, verse peterselie, zout en genoeg extra vergine olijfolie. 

vegan pasta recepten pasta aglio olio

Pasta alla norma

Heb je een aubergine in huis? Dan is die de perfecte sidekick voor je pasta. Je maakt pasta alla norma in de basis met tomaten, knoflook en aubergine. Traditioneel serveer je de pasta met een gedroogde ricotta, maar zonder is de pasta ook heerlijk.

Tip: snijd je aubergine in blokjes en strooi er dan zout overheen. Laat de aubergine minimaal 15 minuten uitlekken in een zeef of op een vel keukenpapier, en haal dan het overige zout eraf met een schoon vel keukenpapier. Bak dan de blokjes aubergine in olie voordat je ze bij de tomatensaus doet. Succes gegarandeerd.

Ingrediënten voor 500g pasta: 2 blikken tomatenpulp of hele tomaten uit blik, 1 aubergine, 6 teentjes knoflook, basilicum, zout en extra vergine olijfolie.

vegan pasta recepten pasta alla norma

Pasta ai funghi

Voor een pasta ai funghi heb je niet veel meer nodig dan paddenstoelen, witte wijn, sjalot, peper en peterselie. De Italianen maken 'm het liefst met eekhoortjesbrood, cantharellen of portobello, maar natuurlijk kun je hier ook mee variëren. Bak de paddenstoelen en gesnipperde sjalot totdat het vocht eruit is en voeg dan wat witte wijn toe en flink wat zwarte peper. Voeg de pasta met wat pastawater toe en maak af met verse peterselie.

Ingrediënten voor 500g pasta: 2 sjalotten, 800g paddenstoelen, 100ml witte wijn, peterselie, zwarte peper, zout en extra vergine olijfolie. Optioneel: 100g gedroogde paddenstoelen.

vegan pasta recepten pasta ai funghi

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Italiaanse recepten Geneal Harreman pasta