Katholiek is christelijk, maar niet elke christen is katholiek. Er zijn verschillende stromingen in het christendom.

Dit lijkt op de vraag ‘Wat is het verschil tussen spaghetti en pasta?’ 
Spaghetti is pasta, maar pasta is niet altijd spaghetti. Spaghetti is een soort pasta. 

Jezus Christus, de Zoon van God

Alle christenen, dus allen die het christelijk geloof aanhangen, geloven in Jezus Christus, als de mens geworden Zoon van God. Het christelijk geloof belijdt dat er één God is die bestaat uit drie personen: Vader, Zoon en Heilige Geest. Jezus was zowel God als mens. Door zijn lijden, sterven en opstanding heeft Hij de wereld verlost van de greep van het kwaad. Het kwaad is weliswaar nog niet uit de wereld verdwenen, maar wie in Christus gelooft zal er uiteindelijk geheel van worden bevrijd. 

de_drie_kruisen_rembrandt_1653

Stromingen in het christendom

Katholiek is christelijk, maar niet elke christen is katholiek.  
Er zijn verschillende stromingen in het christendom. De drie hoofdstromingen zijn: katholiek, protestant en orthodox.  

Katholiek, orthodox en protestant

Katholieken en orthodoxen geloven dat God zich heeft geopenbaard en dat die openbaring wordt weergegeven in de Heilige Schrift (oftewel de Bijbel) en de Traditie (de kerkelijke overlevering). Protestanten geloven dat alleen de Bijbel de bron is van Gods openbaring. 

Bisschoppen

De Katholieke Kerk en de Orthodoxe Kerk(en) hebben met elkaar gemeen dat ze geleid worden door bisschoppen; die worden beschouwd als de opvolgers van de apostelen van Jezus Christus. De apostelen waren aanvankelijk zijn twaalf meest directe leerlingen. Na zijn dood viel Judas Iskariot af en werden Matthias en Paulus aan het apostelcollege toegevoegd. 

Binnen het protestantisme bestaan er vele stromingen. Een paar daarvan, het anglicanisme en het lutheranisme, kennen eveneens een bisschoppelijke hiërarchie.  

Paus

Katholieken benadrukken dat er één apostel was die door Jezus als de leider werd aangewezen. Dat was Simon, oftewel Simon Petrus of gewoon Petrus. Aangezien Petrus het eerste hoofd was van de christengemeenschap van Rome, bekleedt de bisschop van Rome het zogenoemde Petrus-ambt. De bisschop van Rome oftewel de paus is naast hoofd van het bisdom Rome ook de herder van de katholieke wereldkerk. Dat laatste wordt door orthodoxen en protestanten bestreden.  

Sacramenten

Veel christelijke kerken kennen zeven tekenen waardoor Jezus als het ware werkzaam wordt. Dat zijn de zogenoemde sacramenten: doopsel; vormsel; eucharistie (communie); de wijding tot het drievoudige ambt (bisschop, priester, diaken); de biecht, de ziekenzalving en het huwelijk. De meeste protestanten kennen slechts twee sacramenten: doopsel en avondmaal.  

Kom meer te weten

Blader door onze samengestelde encyclopedie met alle begrippen uit de katholieke Kerk en traditie op alfabetische volgorde, van Aalmoes tot Zwitserse Garde.

encyclopedie_katholiek