Gaan we in de toekomst met z'n allen op dieet? In Alles op tafel praat chef-kok Sharon de Miranda over het EAT-Lancet dieet. Dit voedselpatroon voor de toekomst is samengesteld door wetenschappers. Wat is het nut ervan, en is dit wel uitvoerbaar? In deze column legt Sharon het uit.

Een wereldwijd dieet

'Het EAT-Lancet dieet wordt ook het Planetary health diet genoemd. Dit dieet is voor het eerst een manier van eten waarin ik me helemaal kan vinden! Door de EAT-Lancet commissie is er een voedselvisie van 2050 opgesteld. Deze visie gaat uit van voldoende, veilig, gezond en eigentijds voedsel voor iedereen, zonder dat we daarbij de aarde uitputten.

Heel makkelijk vertaald is dit een dieet dat gezond is voor de mens en aardig voor de aarde. Het is een uitdaging om iedereen in de toekomst te voorzien van voldoende gezond voedsel gemaakt met respect voor de aarde. Het vraagt om een aanpassing van ons eten. In dit dieet creëer je meer ruimte voor groenten, fruit, bonen, noten en peulvruchten. 

Bovendien eet je minder dierlijke producten. Er is gelukkig wel ruimte voor dierlijke eiwitten zoals vlees, gevogelte, vis en zuivel.'

Sharons menu van de toekomst

Wat eet je dan precies? In een eerdere column geeft Sharon hier antwoord op: 'Verander de basis! Als voorbeeld: wat eten wij vandaag? Aardappels met een gegratineerde bloemkool uit de oven in plaats van de zalmmoot met aardappelen. Begin met het bedenken van lekkere groentes en vezels en stel daarna pas de vraag of er überhaupt een dierlijk product nodig is.'

shoarma oesterzwam sharon de miranda marijn frank alles op tafel

Voor alle culturen en geloven

'Het dieet is op alle culturen en geloven aan te passen. Dit is ook een reden dat het dieet voor veel mensen haalbaar is. Er wordt met verschillende categorieën eten rekening gehouden. 

Daarnaast bestaat het dieet uit voornamelijk plantaardige en minder dierlijke producten, en eet je gezonde onverzadigde vetten (zoals plantaardige olie) en weinig verzadigde vetten (zoals 48+ kaas). Ook verminder je de inname van bewerkte producten en toegevoegde suikers. Denk maar aan het eten van volkorenbrood, snackgroente en een handje ongezouten noten. 

Deze manier van eten zou moeten resulteren in grote gezondheidsvoordelen en een betere planeet in 2050.'

Hoe eten geproduceerd wordt

'Waarom is ons eten zo’n belangrijk onderwerp? Omdat het nu niet goed gaat met het klimaat: de aarde warmt op en het water wordt schaarser. Tijd dus om hier verandering in aan te brengen; dit doe je door te letten op je eigen eetgewoontes. 

Bij EAT-Lancet wordt naast gezondheid ook gekeken naar hoe voedsel geproduceerd wordt en waar het vandaan komt. Hoe momenteel ons eten geproduceerd wordt, heeft een groot negatief effect op onze aarde. Wist je dat er bij de productie van gehakt acht keer zoveel broeikasgassen vrijkomen als bij de productie van kikkererwten? 

Ook wordt er heel veel drinkwater gebruikt voor de landbouw: wel 70 procent van het drinkwater wereldwijd. En in de Amazone zijn in de afgelopen zes jaar 800 miljoen bomen gekapt voor de productie van vlees.'

'Bij de productie van gehakt komen acht keer zoveel broeikasgassen vrij als bij die van kikkererwten'

Waar eten geproduceerd wordt

'Naast meer plantaardig eten, is ook het eten van regionaal geproduceerd voedsel belangrijk. Daarmee worden veel transportkilometers bespaard. 

Lokaal inkopen in dus belangrijk. Op die manier hoeft het voedsel niet veel kilometers per vliegtuig, vrachtwagen of schip af te leggen voor het op je bord ligt. Houd wel in het achterhoofd dat lokaal niet altijd de meest duurzame keuze is; bijvoorbeeld als eten geproduceerd wordt in een kas die niet duurzaam verwarmd is. En niet alles is lokaal te verkrijgen. Bijvoorbeeld koffiebonen, cacaobonen en kokosnoten: die groeien niet in Nederland. 

Maar hoe doen we het dan wel? Is er wel voldoende aanbod? Het is een groot vraagstuk. En toch ligt één van de oplossingen gewoon elke avond voor onze neus: meer groente op ons bord. En andere verhoudingen kiezen tussen dierlijke en plantaardige eiwitten.'

 

Zo volg je het dieet van de toekomst

'Denk van tevoren na over wat je deze week gaat eten en maak hierin een bewuste keuze! 

Een keurmerk kan je helpen om een keuze te maken als je boodschappen doet. Er zijn 12 topkeurmerken die door Milieu Centraal benoemd zijn als koplopers, omdat ze aan strenge eisen voldoen. Het MSC-keurmerk zegt bijvoorbeeld iets over hoe duurzaam de vis is die je inkoopt. Het geeft ook aan dat er zo min mogelijk schade toegebracht is aan het leven in de zee. 

Alles samengevat: Meer plantjes eten, minder dieren eten. Kook met de seizoenen mee en koop zo lokaal mogelijk!'

Sharons shoarma van oesterzwam in Alles op tafel

In het programma Alles op tafel laat Sharon zien hoe je een heerlijke vegetarische shoarmawrap maakt met oesterzwam. Benieuwd hoe je het maakt?

oesterzwam shoarma recept alles op tafel

Ook interessant:

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Italiaanse recepten Geneal Harreman pasta