Van 4 tot en met 10 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Een dag vol met plantaardig eten heeft al een ontzettend goed effect op mens, dier en klimaat. Maar hoe eet je een week lang lekker en gevarieerd? Wij delen een heerlijk weekmenu met je.

Wat eten we vandaag?

Door een week geen vlees of zuivel te eten, bespaar je zo'n 76 kilometer autorijden (bron). Dat is heel wat. De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel stimuleert een flexitarisch eetpatroon, waarbij je af en toe vlees of zuivel inwisselt voor een plantaardige variant.

Misschien kies je soms al voor een vegetarische burger of eet je jouw havermout met plantaardige drank. Maar het kan knap lastig zijn om een weekmenu zonder vlees en zuivel samen te stellen. Daar helpen wij je graag mee op weg.

Maandag: gewokte andijvie met Hollandse ingrediënten

Yvon Jaspers kookt met BinnensteBuiten chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Lees hier het recept voor knapperige gewokte andijvie en bekijk de video.

ramon brugman yvon jaspers van gewas tot gerecht
Eet jij wel eens gerechten zonder vlees of zuivel?
  1. Ja, heel vaak 50% (4 stemmen)
  2. Ja, af en toe 25% (2 stemmen)
  3. Nee, maar dat zou ik wel meer willen doen 0% (0 stemmen)
  4. Nee, nooit 25% (2 stemmen)

Dinsdag: bulgur goreng met seizoensgroenten van Amijé Roos

Heerlijk, deze gebakken bulgur met seizoensgroenten met vegan ei en zelfgemaakt zoetzuur! Dikke tip: het is nóg lekkerder de dag erna.

futureproof nasi goreng recept

Woensdag: pasta met broccolipesto en gerookte amandelen

BinnensteBuiten-chef Geneal Harreman kookt een recept die onder volwassenen én kinderen geliefd is. Deze pesto is al plantaardig van zichzelf en smaakt heerlijk rijk door de gezouten amandelen. Een aanrader!

Italiaanse recepten Geneal Harreman pasta

Donderdag: rotirol met aardappelchutney

Chef-kok Sharon de Miranda van BinnensteBuiten maakt een vegetarische rotirol met een verrassende vulling: chutney van aardappelen, gekookte aardappels en kousenband. Heb je nog zoetzuur over van dinsdag? Dan past die hier perfect bij. 

kerrie recepten rotirol

Vrijdag: de saoto soep van Cynthia Cudogham

Als er één plek is waar het hele gezin samenkomt, is het natuurlijk de keukentafel. Een perfecte plek om aan de gezinnen uit het tv-programma Een huis vol te vragen wat het ultieme gerecht is voor een grote familie. Cynthia Cudogham deelt met ons haar favoriete recept voor Surinaamse saoto soep.

Saoto soep

Zaterdag: de smashburger van Snackspert

Een hamburger schrééuwt weekend. Snacktester Eke Bosman zoekt uit welke vega burger hij het lekkerst vindt: zeewier of seitan. Hij serveert 'm met zijn favoriete toppings. Tip: serveer 'm met zoete aardappelfrietjes.

Eke Bosman futureproof smashburger Restaurant van de toekomst

Zondag: minestrone met lettervermicelli

Aan het einde van de week maak je alle groenten in je koelkast makkelijk op met deze minestrone. Het staat snel op tafel, is voedzaam en is een heerlijke manier om je oude brood te toasten en op te eten. Alle garanties voor een relaxte zondag!

minestronesoep met lettervermicelli

Ook interessant:

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

sharon de miranda kerst