Honing, gelatine en verantwoord dons. Dit zijn enkele afleveringen van het nieuwe seizoen Keuringsdienst van waarde. Wil je weten waar de alle afleveringen over gaan en wanneer ze uitgezonden worden? Lees dan verder!

Alle nieuwe afleveringen van Keuringsdienst van waarde

Rauwe ham

Maandag 15 januari (20.30 uur - NPO 1)

Vaak is die gekookt, soms gegrild, maar heel vaak lusten we hem rauw: ham. Vlees van varkensbil: zogenaamd niet gegaard. Vele streken hebben er ééntje te koop in de supermarkt. Van Parma tot Coburg, het Schwarzwald tot Spanje. En aan praktisch elke ham hangt een ander prijskaartje. Er zijn rauwe hammen van dertien en rauwe hammen van honderd euro de kilo. Hoe kan het: vlees van eenzelfde varken, zo’n groot verschil in prijs? De Keuringsdienst van Waarde over de rauwe werkelijkheid achter rauwe ham van de kruidenier.

kvw39_stills_rauweham-3_1.jpg

Kombucha

Maandag 22 januari (20.30 uur - NPO 1)

Wie een cool, fris drankje wil drinken koopt geen cola, maar kombucha. Kom wat? Kombucha dus. Vlotte flesjes en blikjes met, ja dat is de vraag. De klinkende etiketten reppen over gist en fermentatie, thee en ‘raw’. En velen zweren ook nog eens goed voor je te zijn. De Keuringsdienst van waarde over een frisdrank die geen frisdrank zegt te zijn maar toch het frisdrankschap heeft veroverd.

kvw39_stills_kombucha_1.jpg

Mondwater

Maandag 29 januari (20.30 uur - NPO 1)

Poets, steek en flos je tanden braaf en goed en je gebit blijft fris en gezond. Of toch niet? Nee, zeggen de poetsverkopers: voor een echt brandschone bek moet je mondwater gebruiken. Goed voor een eeuwig frisse adem en nooit meer gaatjes zeggen de flessen. Twee keer per dag minutenlang spoelen met: ja wat eigenlijk? De Keuringsdienst van waarde zet zijn beste glimlach op, duikt in het mondwater en komt erachter dat schone schijn soms duur betaald wordt.

kvw39_stills_mondwater-5_2.jpg

Olijfolie

Maandag 5 februari (20.30 uur - NPO 1)

Een olijf, een pers en hoppa: olijfolie. Simpel zat, zou je zeggen, maar laat het maar aan de Hollandse kruideniersmentaliteit over om er iets uitermate complex van te maken. Er is olijfolie mild en olijfolie traditioneel. Classico en Extra Vierge. Voor koud, lauwwarm en heet. Vlees, vis en kip. Zoveel soorten dat het kiezen zowat onmogelijk is gemaakt. Want wat is het verschil? De Keuringsdienst van waarde vraagt rond in olijfolieproducerende landen en doet de wenkbrauwen fronzen over het verhaal dat je in maagdelijke olijfolie niet bakken kan.

kvw39_stills_olijfolie-3.jpg

Honing

Maandag 12 februari (20.30 uur - NPO 1)

Van de bloemetjes en de bijtjes komen ze: potjes honing. Gewoon in overvloed te koop bij elke kruidenier. Maar de Keuringsdienst vindt het merkwaardig: dat de ene honing vierenhalve euro de kilo kost en de ander dik twintig. Hoe kan dat nou? Bijen zijn toch bijen en bloemen toch bloemen? Ze stoppen er toch verder niets bij? De Keuringsdienst van Waarde over hoe ze met honing hele vreemde fratsen uithalen.

kvw39_stills_honing-4_1.jpg

Bio mosselen

Maandag 19 februari (20.30 uur - NPO 1)

Het is natuurlijk logisch: dat ze in de ekowinkel enkel spullen aan de man brengen die bestempeld zijn als bio. En zo kan het dat ze er zelfs doosjes mosselen verkopen met een sticker. Biologisch dus. Maar hoe biologisch zijn biologische mosselen? Of hoezeer niet? Een mossel wordt toch gewoon uit zee gevist? De Keuringsdienst van waarde vraagt het mosselmannen, die zich net zo lief mosselvisser als mosselkweker blijken te noemen, en komt erachter dat alle mosselen gelijk zijn. Sommigen alleen net iets meer dan anderen.

kvw39_stills_biomosselen00002_1.jpg

Verantwoord dons

Maandag 26 februari (20.30 uur - NPO 1)

Alle eendjes heerlijk warm in het ijskoude water: de mens keek ernaar en wilde dat ook. En dus pakten we hun dons en stopten het in onze winterjassen en dekbedden. Lang bleek dat niet bepaald diervriendelijk te gaan. Er waren verhalen over levende pluk en dwangvoeding bij eenden en ganzen. Maar koop nu iets met dons en je krijgt er gratis een stapeltje beloftes bij. Verantwoord staat erop. Eerlijk en zelfs diervriendelijk. Doe goed, koop dons! Maar hoe komen ze er eigenlijk aan, verantwoord, diervriendelijk dons? De Keuringsdienst van waarde kleedt zich extra warm en komt erachter dat een eend eigenlijk nog een kuiken is als die koud gemaakt wordt.

7.	Verantwoord Dons  - keuringsdienst van waarde

Gelatine

Maandag 4 maart (20.30 uur - NPO 1)

Pudding en snoep: al zolang ze er zijn staan ze stijf van de gelatine. En het is het slechtst bewaarde geheim van de voedingsindustrie dat gelatine gemaakt wordt van dode dieren. Vaak varkens, soms koeien. Lastig voor vegetariërs en mensen met een geloof. En omdat de klant koning is, zeggen sommigen het spul uit hun etenswaar te hebben gehaald. Maar plots ziet de Keuringsdienst gelatine op plekken waar het eerder nooit was opgevallen. Van pesto tot kokosbrood. Chocolademousse tot vlaflip. Maar waarom kan het één wel en het ander niet zonder gelatine? De Keuringsdienst van waarde over dode dieren op plekken waar je ze niet verwacht.

kvw39_stills_gelatine.jpg

Verstopte eieren

Maandag 18 maart (20.30 uur - NPO 1)

Koop een ei en je weet waar die gelegd is. Op de doos staat scharrel, vrije uitloop of zelfs bio. Op het ei staat een code die de boerderij verklapt. Maar dik de helft van de eieren die een mens eet, zit verstopt. In koekjes tot kroketten, bami tot bonbons. Overal zitten ze in, zonder ook maar iets te verklappen over hun herkomst. Geen haan die ernaar kraait. Behalve de Keuringsdienst dan. Zeker zo vlak voor pasen. Want wat voor eieren gebruiken de levensmiddelenmakers in hun spullen? En waarom mogen we dat niet weten?

Keuringsdienst van Waarde - Verborgen legbatterij-eieren: in je koekjes, saus en pasta?

Gerookt

Maandag 25 maart (20.30 uur - NPO 1)

Van worst wisten we het wel. En van vis ook. Dat ze geregeld gerookt worden. Maar struin de schappen af en zowat de hele super blijkt blauw te staan. Er zijn gerookte nootjes en gerookte chips. Gerookte tofu en gerookte kaas. Soms staat er groot ‘gerookt’ op. Dan weer ‘met rooksmaak.’ En dan zijn er nog de producten waar over rook noch vuur gerept wordt, maar die wel rookaroma blijken te bevatten. Maar rook, daarvan weten we toch steeds beter dat het niet best voor je is? De haard moet onze huizen uit en roken is al helemaal uit den boze. Waarom stoppen we ons eten er dan wel vol mee?

Maarten - Keuringsdienst van waarde - Gerookt

Als eerste Keuringsdienst van waarde nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

Keuringsdienst van waarde - Rauwe ham